Reklama

U FOKUSU:

18. SP dijaspore BiH u futsalu ove godine u BiH

 Očekuje se učešće više od 15 ekipa iz cijelog svijeta, potvrdio je predsjednik SSD BiH Hasan Šehović.

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH), tradicionalno, 18. po redu Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u malom fudbalu/nogometu/futsalu održat će se u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, od 12. do 14. maja 2023. godine, odluka je Radne grupe za sport krovne organizacije bh. dijaspore.

Prema riječima predsjednika SSD BiH Hasana Šehovića, pokrovitelji SP bit će Grad Sarajevo, Fudbalski/nogometni savez BiH i za dijasporu nadležna državna ministarstva u Bosni i Hercegovini.

Jednu zemlju u kojoj žive građani BiH na SP može predstavljati samo jedna ekipa. Prema riječima organizatora, u Sarajevu se očekuje učešće više od 15 ekipa iz cijelog svijeta.

- Svjetski savez dijaspore BiH od svog formiranja 2002. godine provodi niz aktivnosti građana BiH koji žive izvan granica svoje domovine vezano za kulturu, obrazovanje, sport, nauku, okupljanje mladih i ostale aktivnosti. Među tim aktivnostima najmasovniji oblik okupljanja mladih je svakako Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu. 

Prvo prvenstvo je bilo organizıvano u Linzu, Austrija, nakon toga održava se svake godine u drugoj zemlji i zasnovano je na principu okupljanja mladih iz 16 država svijeta i po osnovu jedna zemlja jedna ekipa. 

Dosadašnja prvenstva su bila organizovana u gradu Linzu u Austriji, trostrukog organizatora ovog eminentnog takmičenja, zatim Antverpenu u Belgiji, Minhenu u Njemačkoj, Birminghamu u Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Velikoj Kladuši u BiH, u mjestu Bielle u Italiji, a čast da bude domaćin 10. 

SP pripala je Savezu BiH udruženja u Švedskoj i gradu Vesterasu. Poslije Švedske domaćini su bili Ljubljana (Slovenija), Hobro (Danska), Piacenza (Italija), Rotterdam (Nizizemska), Oslo (Norveška) i dva puta grad Izmir (Turska).

Najveći kuriozitet SP je učestvovanje ekipa Amerike i Kanade, kao i Australije gdje naši zemljaci iz tih zemalja putuju i više od 24 sata u jednom smjeru, dođu na odredište, za dva dana odigraju prvenstvo i vrate se natrag u zemlje u kojima žive. 

Inače, domaćini SP su članice SSD BiH koje organizuju prihvat ekipa, pehare, medalje i nagrade za najuspješnije, a svakako da je uvijek pobjednik Bosna i Hercegovina i ljubav prema domovini. Tokom dosadašnjih takmičenja imali smo odličnu saradnju sa bh. fudbalerima koji igraju širom svijeta i nijedno prvenstvo nije proteklo, a da neko od tih vrhunskih fudbalera nije donirao svoj dres koji se prema pravilu poklanjao fudbalerima učesnicima prvenstva, kaže Hasan Šehović, predsjednik SSD BiH.

Zadnje, 17. po redu Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u malom fudbalu/nogometu/futsalu održano je u turskom gradu Izmiru, i trajalo je od 20. do 22. maja 2022. godine. Domaćin je bila Federacija udruženja kulture BiH u Republici Turskoj, koja je i članica SSD BiH, a pokrovitelji su bili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Izmirska općina Karşıyaka, Hayat TV koji medijski pokriva cijelo prvenstvo, Fudbalski/nogometni savez BiH i Fudbalska federacija Turske.

Pobjednik 17. SP je ekipa iz Njemačke, druga je bila ekipa iz Austrije, treća ekipa iz Švedske, a četvrta ekipa iz Norveške.