Reklama

U FOKUSU:

U Švedskoj otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici

U gradu Landskrona otkriven je spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, prvi na teritoriji Švedske, što bh. dijaspora smatra ogromnim uspjehom.

Spomenik Cvijet Srebrenice otkriven je u švedskom gradu Landskroni. Projekat je koštao blizu 25.000 eura, dva anonimna donatora uplatili su po 10.000 eura, a ostalo je sakupljeno u džematu Landskrona.

Kamen za izradu ovog spomenika dovezen je iz BiH, kako bi na sjeveru Evrope bosanski kamen svjedočio o genocidu počinjenom nad Bošnjacima devedesetih godina.

- Važno je da u borbi protiv ideologije genocida, koja je još živa i kojoj svjedočimo u Bosni i Hercegovini, naš narod u Evropi radi ovakve stvari, rekao je glavni imam MIZ-a Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Nakon otkrivanja spomenika, održana je i svečana akademija. Ogromna sala Folkets hus u Landskroni je bila je prepuna. Govorili su ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Emir Poljo, u ime svoje ambasade i ambasade u Švedskoj, Damir Peštalić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, te muftija muftija Aziz Hasanović, a Mustafa Isaković je bio zadužen za učenje prigodnih ilahija.