Reklama

U FOKUSU:

Veliki uspjeh za Edina Hasanovića i film koji je osvojio četiri Oscar

Iako je dodjela nagrada Oscar protekla u znaku filma "Everything Everywhere All At Once", na protekloj dodjeli bilo je još nekoliko blještavih trenutaka. Jedan od njih se tiče i filma "All Quiet on the Western Front" koji je unatoč teškoj konkurenciji uspio osvojiti četiri zlatna kipića.
Oscar 2023. - Najboljim filmom proglašen "Everything Everywhere All at Once"

Film je osvojio Oscare za najbolju fotografiju, najbolji produkcijski dizajn, najbolji strani film i najbolju muziku.

"All Quiet on the Western Front" je ekranizacija istoimenog romana Ericha Marie Remarquea, a režirao ga je Edward Berger. Film govori o strahotama kroz koje prolaze mladi njemački vojnici tokom borbi na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata.

Ono što je još zanimljivo za ovaj film jeste da u njemu glumi bosanskohercegovački glumac Edin Hasanović koji igra lik Tjadena Stackfleeta. Upravo se Hasanović na svom Instagram profilu proteklu noć pohvalio kako je glumio u filmu koji je osvojio 4 Oscara.

din Hasanović (27) rođen je u Zvorniku i kao dječak je izbjegao u Njemačku. Glumio je u brojnim njemačkim filmovima i serijama, te osvojio i mnoge filmske nagrade. Između ostalog je dobitnik dviju „Zlatnih kamera", kojima je odlikovan kao najbolji mladi glumac, te za najbolju produkciju, a 2013. godine je bio u utrci za najboljeg glumca na dodjeli Njemačke filmske nagrade. Radilo se o njegovoj ulozi u filmu "Schuld sind immer die Anderen" ili "Uvijek su drugi krivi". Posljednju ulogu odigrao je u filmu "Rate Your Date" (2019) sa Nilam Farooq.