Reklama

U FOKUSU:

PRIJAVA JE GOTOVA: Vrlo mali broj prijavljenih glasača van BiH!

 Broj Bosanca i Hercegovca u dijaspori koji žele da glasaju i dalje je jako mali uzmemo li u obzir da van BiH živi oko 2 miliona naših građana.

 Za glasanje van domovine na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, do jučer se prijavilo 77.773 osoba, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Od navedenog broja, kod 12.372 naloga je unos podataka u toku i svi oni imaju rok do 19. jula 2022. godine da završe unos traženih podataka i dokumenata, jer u suprotnom oni nisu završili postupak prijave i takve prijave neće biti razmatrane.

Iz CIK-a BiH dodaju i da je obrađeno 52.429 prijava, od čega 46.394 prijave ispunjavaju propisane uvjete dok za sada ne ispunjava uvjete 6.035 prijava, a na obradu čekaju 13.972 prijave.

Osobe čija prijava ne ispunjava uvjete CIK BiH je već dva puta obavijestio putem maila da otklone nedostatke i to trebaju uraditi do 19 u ponoć. Onima čije prijave će tek biti obrađene i koje budu imale nedostataka, CIK BiH će slati obavijesti da u ostavljenom roku (koji može biti i iza 19. jula) otklone nedostatke.

Podsjećamo, u javnosti su se pojavile informacije da CIK BiH masovno odbija prijave birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, što su iz CIK-a demantovali.

 Prije donošenja konačne odluke o svakoj primljenoj prijavi dodatno ćemo izvršiti provjeru prijave i priloženih dokumenata, poručili su prošle sedmice i dodali da će tim povodom biti angažirani i sudski vještaci grafološke struke.

MANJAK INTERESA

Napomenuli su tada i kako podnosilac prijeve koja ima nedostatak kao što je npr. da potpis na obrascu ne odgovara potpisu na ličnom dokumentu ili da obrazac nije potpisan, ili da nedostaje neki od dokumenata, bude obaviješten da otkloni nedostatak.

Nezadovoljstvo brojem registrovanih birača izrazili su mnogi, a među njima je i Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta Snaga domovine, bivši član austrijske političke stranke SPD i bivši savjetnik austrijskog kancelara.

- Izgleda da vas ne zanima ni domovina, ni trud ljudi koji rade na ovome projektu a ni ja koji vas molim više od 2 mjeseca da se registrujete kako bi mogli učestvovati na oktobarskim izborima i pomoći ljudima u Bosni i Hercegovini ali i čitavoj Europi. 

Očigledno da je moja vjera u mnoge od vas bila pogrešna jer vam je 15 minuta vremena i previše da izdvojite za nas u domovini. Očigledno da su vremena kada ste pomagali kao za poplave 2014. godine prošlost iako je ovo što se danas dešava ljudima u Bosni i Hercegovini puno gore od onih poplava, poručio je Husagić krajem juna.

PATRIOTIZAM NA DJELU

Građanima BiH u dijaspori je prije nekoliko dana poslala poruku i Elvira Dilberović, ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj i Republici Finskoj.

- Ovdje se radi o velikim stvarima, ovdje se radi o budućnosti domovine. Patriotizam ne nedostaje, međutim ne znam šta je to u našoj svijesti što nam ne dozvoljava da taj patriotizam jednom u četiri godine, u pet minuta, zaista pokažemo na djelu, kazala je Dilberović.

U proteklom periodu su brojni naši građani koji žive širom svijeta, uključujući i osoblje ambasada i konzulata, u skladu sa svojim mogućnostima, uložili napore kako bi animirali i pomogli svojim sugrađanima prilikom registracije za glasanje. Tako su i članovi CIK-a BiH boravili u posjetama našim zajednicama širom Evrope kako bi podstakli građane na glasanje i edukovali ih o procesu registracije. Povećanje broja registrovanih je evidentno, međutim, 77.773 Bosanca i Hercegovca u dijaspori koji žele da glasaju i dalje je jako mali broj uzmemo li u obzir da van Bosne i Hercegovine živi oko 2 miliona naših građana.

APEL GRAĐANIMA

Ovim putem pozivamo naše građane u inostranstvu da iskoriste današnji dan kako bi se registrovali za glasanje, kako bi zajednički pomogli da se situacija u našoj državi promijeni na bolje. Oduzima vam jako malo vremena, a ukoliko se ujedinimo, možemo dovesti do značajnih promjena.