Reklama

U FOKUSU:

Svjetski savez dijaspore BiH uputio pismo gospodinu Schmidtu

 Ako su mir, sloboda, demokratija, otvorenost, poštivanje svih ljudskih prava, jednake šanse za sve i prosporitet svih, svijet bez granica - budućnost Evrope i svijeta, tražimo od vas i Međunarodne zajednice samo odluke i pomoć kojima će to isto biti omogućeno i BiH i svim građanima koji u njoj žive.

 Povodom najave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, a vezano za plan donošenja odluke o Izbornoj reformi, oglasila se i krovna organizacija bosanskohercegovačke dijaspore - Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine.

SECESIONISTIČKE AMBICIJE

Naime, iz SSD BiH ističu kako sa zabrinutošću prate posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini i izražavaju svoje oštro protivljenje planu za izbornu reformu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji "dodatno komplikuje situaciju u našoj domovini, urušava većinu principa na kojima počiva demokratija i ohrabruje secesioniste u njihovim ambicijama ka podjeli Bosne i Hercegovine".

- Posebno nam je neshvatljiva najava plana za izbornu reformu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u toku izbornog proceza - za Opće izbore u BiH koji će se održati 2. oktobra, ove godine, a od kojih svi njeni građani očekuju puno, a prije svega - promjene na bolje za sve one koji u BiH žive i koji BiH osjećaju svojom domovinom, ma gdje u svijetu živjeli, stoji u saopćenju.

Njihovo pismo, ustupljeno našem portalu, prenosimo u cijelosti.

"Gospodine Schmidt, vama je dobro poznato da je naša domovina, država Bosna i Hercegovina uvučena u političku krizu koja prijeti miru.

U odlučivanju se blokiraju, negiraju i zaobilaze njene državne institucije. Otvoreno se govori i radi na podjeli suverene i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine na dijelove s jednonacionalnim predznakom. Javno se veličaju i podržavaju pravosnažno osuđeni ratni zločinci i izvršioci genocida, proglašavaju se herojima i nacionalnim idolima. Od vas koji dolazite iz jedne demokratske zemlje, od vas kao visokog predstavnika i Međunarodne zajednice dugo očekujemo odluke koje će pomoći da se ta kriza riješi, a ne odluke koje će dodatno komplikovati situaciju.

ZAROBLJENA ZEMLJA

Bosna i Hercegovina, zemlja iz koje je danas, ne svojom voljom, više od dva miliona njenih građana u Evropi i širom svijeta je država u srcu Evrope, specifična kulturna zajednica koja postoji više od hiljadu godina i u kojoj građani različitog etničkog porijekla i vjerskih tradicija stoljećima zajedno žive. Bosna i Hercegovina je zemlja bogatog historijskog i kulturnog naslijeđa, zemlja dobrih i vrijednih ljudi i ne zaslužuje da bude "zarobljena zemlja", niti eksperiment različitih negativnih politika i interesa.

Ako su mir, sloboda, demokratija, otvorenost, poštivanje svih ljudskih prava, jednake šanse za sve i prosporitet svih, svijet bez granica - budućnost Evrope i svijeta, tražimo od vas i Međunarodne zajednice samo odluke i pomoć kojima će to isto biti omogućeno i Bosni i Hercegovini i svim građanima koji u njoj žive.

SSD BiH kao krovna organizacija bh. dijaspore, u potpunosti podržava sadašnje i sve buduće javne proteste građana u BiH i dijaspori koji izražavaju svoje protivljenje bilo kakvim i bilo čijim odlukama koje nisu demokratske, koje ne štite ljudska prava i koje u podređen položaj dovode bilo koga u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.