Reklama

U FOKUSU:

Bošnjaci u Chicagu obilježili 11. juli


Bošnjaci u Chicagu obilježili 11. juli: Uputili su snažnu poruku Kongresu SAD-a.

Povod su iskoristili kako bi skrenuli pažnju na genocid koji se trenutno vrši nad stanovništvom Gaze.

Još jedna godišnjica genocida počinjenog 11. jula 1995. godine u Srebrenici, "zaštićenoj zonu Ujedinjenih nacija", obilježen je jučer u Potočarima, širom Bosne i Hercegovine, ali i u dijaspori.

Na inicijativu Bratstva Bošnjaka preživjelih genocida (BBGS), Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) gradska Skupština Chicaga je 19. jula 2023. godine 11. juli proglasila Danom sjećanja na srebrenički genocid. Gotovo godinu kasnije, tačnije 23. maja, Generalna skupština UN-a proglasila je 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Počast žrtvama genocida, njih 8.372, odali su i Bosanci i Hercegovci u ovom američkom gradu. Povod su iskoristili kako bi skrenuli pažnju na genocid koji se trenutno vrši nad stanovnicima Gaze

- Dok su Gradsko vijeće Chicaga (19.7.2023.) i Generalna skupština UN-a (23.5.2024.) usvojile Rezolucija o genocidu u Srebrenici, Kongres Sjedinjenih Američkih Država nastavlja podržavati genocid u Gazi, poručili su.

Uz intonaciju himne Bosne i Hercegovine i spuštanje zastave na pola koplja, prisjetili su se nestalih i ubijenih u genocidu i skrenuli pažnju na to da se zlo genocida može pojaviti bilo kada i bilo gdje.