Reklama

U FOKUSU:

Među dijasporom se šire dezinformacije o registraciji birača za izbore, reagirao i CIK!

 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine demantovala je dezinformacije koje su se pojavile u javnosti da se registracija birača izvan Bosne i Hercegovine plaća.

Državljani BiH iz Austrije, Njemačke i Švicarske su kontaktirali Centralnu izbornu komisiju BiH navodeći da u tim državama kruži informacija da će se troškovi registracije za glasanje izvan BiH dodatno naplatiti 30 eura (oko 60 KM), i da će račun primiti na kućnu adresu nakon što im prijava za glasanje izvan BiH bude obrađena.

Centralna izborna komisija BiH nema saznanja ko je plasirao navedenu dezinformaciju.

"Pozivamo sve državljane BiH u inostranstvu da se za sve nejasnoće u vezi podnošenja prijava za glasanje izvan BiH obrate Centralnoj izbornoj komisiji BiH na e-mail: info@izbori.ba ili na brojeve telefona ++38733251331 ili ++38733251332", saopćeno je iz CIK-a.

Podsjećaju, državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH na zvaničnoj internet stranici Centralne izborne komisije BiH do 23.07.2024. godine do 24:00 sati.

Državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori od dana raspisivanja izbora do 23.07.2024 do 24:00 sata. Prijava birača iz inostranstva: Kako biste podnijeli prijavu za glasanje izvan Bosne i Hercegovine neophodno je da se: 1. Prijavite na portal e-Izbori s vašim pristupnim podacima. Ukoliko ste zaboravili šifru istu možete dobiti pritiskom na tekst: Zaboravljena šifra ili link: Zaboravljena šifra (izbori.ba) 2. Unesite vaše lične podatke; 3. Učitajte skenirane dokumente; 4. Nakon učitavanja dokumenata pritisnite dugme „Pošalji zahtjev“. Detaljne infomacije o postupku možete pogledati u Video uputstvu prijava birača iz inostranstva na link Centralne izborne komisije BiH (www.izbori.ba)