Reklama

U FOKUSU:

Naučnik porijeklom iz BiH postao redovni profesor na MIT-u

 Admir Mašić je, proučavajući drevne spise i povelje, otkrio hemijsku formulu i patentirao moderni, samozacjeljujući beton.

Admir Mašić, hemičar i naučnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine, unaprijeđen je na poziciju redovnog profesora na čuvenom Massachusetss Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Postoje određene prekretnice u životu jednog profesora koje obilježavaju godine vrijednog rada i zalaganja. Jedno od takvih se upravo dogodilo u mom životu. Ova prekretnica je dokaz nevjerovatne podrške mojih kolega, naših fantastičnih studenata i saradnika na Odsjeku za građevinarstvo i inženjerstvo zaštite okoliša ovdje na MIT-u, kazao je ovim povodom Admir Mašić.

Inače, Mašić je, proučavajući drevne spise i povelje, otkrio hemijsku formulu i patentirao moderni, samozacjeljujući beton. Otkriće, do kojeg je došao sa svojim timom na MIT-u, oduševilo je javnost.

Na istraživanje ga je podstakla činjenica da beton koji se u gradnji koristi danas nije održiv, niti garantuje višestoljetnu postojanost. Pored toga, proizvodnja ima velike emisije ugljičnog dioksida, što nije dobro po okoliš. S druge strane, građevine sagrađene u rimsko doba prkose vremenu i svim (ne)prilikama s kojim se susreću. Admir se zapitao kako je moguće da se naši mostovi ruše, a ove građevine stare 2.000 godina, sa sličnim hemijskim sastavom, opstaju.

To je, kazao je, bio početak.