Reklama

U FOKUSU:

Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o Srebrenici!

Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojen je prijedlog da se 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici". 


U Generalnoj skupštini UN-a razmatranje rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je razmatranje rezolucije o genocidu Srebrenici čiji su autori, osim Bosne i Hercegovine, Ruanda i Njemačka. Predstavnica Njemačke pozvala zemlje članice da glasaju za rezoluciju o genocidu u Srebrenici Nacrt rezolucije predstavila je ambasadori...Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o Srebrenici glasale su 84 države, protiv je bilo 19 država, dok je suzdržanih bilo 68.

Nije jedino Srbija nijema na poziv mira i odavanja počasti žrtavama. U nizu onih protiv očekivano je i Kina. Alternative nemaju, bar iz njihovog ugla. Ali bilo je prilike da glasaju za i iskažu pijetet prema žrtvama i priznaju istinu. Opredijelili su se, ipak, za mračnu stranu historije.

„Brzo glasanje o Nacrtu je obilježeno velikim razlikama, a nema harmonije ni u Bosni i Hercegovini. Zato nemamo alternative, osim da glasamo protiv. Kina će i dalje raditi na jačanju prijateljskih odnosa sa svim etničkim grupama u zemlji s ciljem mira i stabilnosti u državi i regionu“, kazao je ambasador Kine pri UN-u.

U istom tonu nastavila je Rusija. Ambasadoru te zemlje je zasmetalo što Vučić nije predstavljen dostojanstveno kao predsjednik, ali mu ne smeta glasati protiv civilizacijskog čina: „Svjedočili smo tužnom izdanju UN-a. Delegacije predvođene Njemačkom demoniziraju jedan narod bivše Jugoslavije i ugrožavaju Dejtonskih mirovni sporazum“.

Osim Rusije, Kine i Srbije, protiv su bili Antigva, Bjelorusija, Komori, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Mađarska, Grenada, Mali, Sirija, Nikaragva, Sao Tome Principe i Nauru.

Bilo je i suzdržanih. Upućene su jasne poruke da je počinjen genocid, ali uz obrazloženje da je već uspostavljen međunarodni dan sjećanja na ovaj zločin.

„Namibija podstiče mir i pomirenje u BiH. Genocid je zločin prema čovječanstvu. Nastavljamo obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida“, kazao je ambasador Namibije pri UN-u.

No, bilo je i onih koji su odbili glasati. Među njima i Venecuela. Obrazloženje čudno, motiv nejasan, potez sramotan.

„Kategorično odbijam glasati za kolektivne zločine, nebitno gdje i kada su počinjeni. Zalažemo se za mir, pomirenje i izgradnju povjerenja“, kazao je ambasador Venecuele pri UN-u.

Amandamani Crne Gore su usvojeni. Genocid je individualiziran, nema kolektivne odgovornosti.

„Uoči 2025. i 30 godišnjice genocida u Srebrenici 11. juli proglašen je međunarodnim danom sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. godine. Bezrezervno se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i poziva države članice da čuvaju utvrđene činjenice“, kazao je ambasador Crne Gore pri UN-u.

Zatim, kroz obrazovne sisteme, razvijat će se programi u znaku sjećanja i s cilju prevencije genocida u budućnosti. Bezrezervno se osuđuje veličanje osoba osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici. Dok se na suštinsko pomirenje čeka, historija je nepobitna. Sada je naglašena i potvrđena. I pored svih napora, netačnih navoda i omalovažavanja žrtava negatori genocida ne mogu istinu nadjačati.