Reklama

U FOKUSU:

Savez udruženja građana BiH u Norveškoj nastavlja okupljati našu dijasporu

 O dosadašnjim aktivnostima govorio je Tarik Ljevo, predsjednik Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj.

Ovogodišnja Skupština Saveza udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj održana je ovih dana online zbog lošeg vremena. Uvodno kratko obraćanje je imao predsjednik Saveza Tarik Ljevo, a prisutne je pozdravio Bakir Sadović, ambasador BiH u Norveškoj.

U toku sjednice su prezentirani stari i novi članova Saveza koji su prisustvovalii sastanku. Podneseni su izvještaji o dosadašnjem radu ove institucije, te usvojene smjernice za dalje aktivnosti.

O dosadašnjim aktivnostima smo razgovarali sa Tarikom Ljevom, predsjednikom Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj.

MOŽETE LI NAM, U NEKOLIKO REČENICA, PREDSTAVITI RAD SAVEZA?

- Savez udruženja građana BiH u ovom trenutku broji 14 članica, i to su: Udruženje Jug Norveške, Kristiansand, Udruženje Østføld (Sarpsborg, Fredrikstad), Udruženje Ljiljan, Lillehammer, Udruzenje u Trondheimu, KUD Dukat Udruženje mladih "Jabuka", Institut Sevdaha, Hor "Iskre", Kulturno Udruženje u Drammenu, KDB "Preporod", Islamska Zajednica Bošnjaka u Norveškoj,Privredna komora, kulturno udruženje građana BiH Horten, Udruženje Ljubušaka, Klub Bosna i Hercegovina Grenland – Posgrunn.

Savez djeluje kao krovna organizacija svih ovih organizacija i rad Saveza je uglavnom koncentrisan na sljedećim područjima:

  • Njegovanje bosanskog jezika i očuvanje tradicije i kulture naših građana u Kraljevini Norveškoj,
  • Lobiranje prema norveškim vlastima u svrhu euroatlantskih integracija,
  • Jačanje prijateljskih veza između BiH i Kraljevine Norveške na ekonomskom, turističkom, političkom i kulturnom planu.

Svake godine Savez obilježi četiri bitna datuma iz naše historije i to su: 1. mart - Dan nezavisnosti, 31. maj - Dan bjelih traka, 11. juli - Dan sjećanja na Srebrenicu, te 25. novembar - Dan državnosti. U proteklom periodu možemo izdvojiti posjetu predsjednika Željka Komšića Norveškoj. Tom prilikom su održani sastanci sa norveškim političkim dužnosnicima, predstavnicima privrednih predstavnika kao i sa našim građanima u prostoru ambasade.

Također bih izdvojio i veoma uspješnu organizaciju 30. godišnjice od dolaska naših građana, odnosno prognanika u Norvešku, koja je organizirana u olimpijskom Lillehammeru. Ova manifestacija je bila izuzetno uspješna i imali smo goste na najvišem nivou, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Norveške. Toj manifestaciji je prisustvovao ministar za izbjeglice i raseljena lica Sevlid Hurtić i savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Mehmed Pargan, koji su održali sastanke sa norveškim političarima. Savez je zamolio ambasadora Norveške u Sarajevu Olava Reinertsena da nam se obrati prilikom manifestacije u Sarajevu što je on i učinio.

Interesantno je spomenuti da je kao nastavak ove manifestacije i uspostavljenih kontakata gradonačelnik Lillehammera bio pozvan u Sarajevo gdje je sudjelovao u obilježavanju 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Moram podvući da nam u svemu mnogo pomaže naš ambasador Bakir Sadović. Također, veliku pomoć dobijamo i od Ahmeta Lindova, norveško-bosanskoherecegovačkog političara. On je bio veoma angažovan u velikoj norveškoj direktnoj investiciji u solarnu elektranu u BiH.

NA NEDAVNO ODRŽANOJ SKUPŠTINI SAVEZA JE PREDSTAVLJEN PLAN AKTIVNOSTI ZA DALJI RAD. KOJE SU BITNE NAZNAKE TIH AKTIVNOSTI?

- Sljedeći veliki projekat koji Savez priprema je obilježavanje 30 godina od počinjenog genocida u Srebrenici gdje ponovo želimo okupiti najviše goste iz političkog života BiH i Norveške. Na prošlom obilježavanju 20. godišnjice, gosti su nam bili Erna Solberg, tadašnja premijerka Kraljevine Norveške, te premijer Denis Zvizdić i više ministara. Premijerka Solberg je tada i prvi put javno izrekla riječ "genocid" (četiri puta u svom govoru). To je bitno, jer prije toga, norveški političari su koristili samo termin "veliki zločin".  A bit će ogranizovane i već pobrojane četiri stalne aktivnosti. Također, želimo da podstaknemo i rad naših privrednika koji su udruženi u dvije komore. Posebno ćemo nastojati nastaviti sa aktivnostima na promociji mogućnosti daljih ulaganja u našu domovinu.

U narednom periodu želimo posebno uključiti i naše mlade u aktivnosti Saveza i njegovih članica i raditi još predanije na očuvanju bh. identiteta u Kraljevini Norveškoj.