Reklama

U FOKUSU:

Građani u dijaspori pokrenuli peticiju. "Bosanka i Bosanac - građani Bosne i Hercegovine"

 Traže se jednaka prava za sve građane BiH, pravo na izbor nacionalnog naziva Bosanka/Bosanac, pravo kandidature za predsjednika države...

Bosansko akademsko društvo u Austriji od svog osnivanja 1994. godine, zagovara bosanstvo kao put očuvanja zajedničkog nazivnika za sve ljude bosanskog porijekla u dijaspori i Bosni i Hercegovini. Na tom putu pridružila su mu se bosanska akademska društva u Sloveniji, Njemačkoj, Nizozemskoj kao i Evropi.

- Možda najznačajnija konkretna podrška ka ostvarenju ovog cilja u BiH je rad naših zajednica u Austriji i Sloveniji na priznanju bosanske manjine u ovim državama. Nešto dalje na tom putu su otišli Bosanci u Austriji koji su ove godine u Diplomatskoj akademiji u Beču donijeli proglas o bosanskoj manjini u Austriji i sa velikim brojem udruženja podnijet će u oktobru zvaničan zahtjev za priznanje bosanske manjine u Austriji, istakli su iz BAD Austrija.

Ovom koraku prethodile su godine priprema, a osnovani su i komiteti podrške priznanju bosanske manjine u Austriji. Postoji slavenski komitet podrške sa velikim brojem istaknutih ličnosti sa prostora bivše zajedničke države, a organiziran je i austrijski komitet podrške.

Kvalitet austrijskog komiteta podrške ogleda se ne samo u broju uglednih austrijskih ličnosti, već i u tome što su se komitetu podrške priključili i Hrvatski centar u Beču kao i krovno udruženje Srba u Beču. Time je dat signal da je proces saradnje ne samo moguć već i poželjan među slavenskim narodima i nacijama, dodaju.

Kvalitet austrijskog komiteta podrške ogleda se ne samo u broju uglednih austrijskih ličnosti, već i u tome što su se komitetu podrške priključili i Hrvatski centar u Beču kao i krovno udruženje Srba u Beču. Time je dat signal da je proces saradnje ne samo moguć već i poželjan među slavenskim narodima i nacijama, dodaju.

U tu svrhu bosanska akademska društva su pokrenula ONLINE PETICIJU pod nazivom "Bosanka i Bosanac - građani Bosne i Hercegovine" - na bosanskom i engleskom jeziku, kojom se traži sljedeće:

  • jednaka prava za sve građane Bosne i Hercegovine
  • pravo na izbor nacionalnog naziva Bosanka/Bosanac
  • pravo svakog građanina/građanke da se kandidira i da bude biran za predsjednika države
  • Bosna i Hercegovina - jedna izborna jedinica.

Peticiju možete podržati potpisom.

Plan je, ističu iz bosanskih akademskih društava, da se peticija razmatra u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz BAD-a dodaju kako je najveći problem "tzv. pitanja pripadnosti vezan za posve pogrešno prevođenje Dejtonskog sporazuma sa izvornog engleskog jezika, a onda i njegovo posve pogrešno (i štetno) tumačenje, koje nije imalo svoje temeljenje niti u AVNOJ-u, niti u Ustavima BiH od 1946. na dalje, a niti na ustavnopravnim aktima iz doba Austrougarske".

- Dakle, po tom netačnom a dakako i protuprirodnom tumačenju Dejtonskog sporazuma u današnjoj praksi je da se unaprijed propisuju tri kategorije (Bošnjaci, Srbi, Hrvati), kojima su a-priori dodijeljena politička prava, istovremeno ta prava uskraćuju svim ostalim Bosancima, koji su - shodno tom netačnom prijevodu i tumačenju Dejtona - svrstani u "vanustavnu" kategoriju "ostalih". Bosanac želi svoje izvorno, prirodno i povijesno pravo. Inkluzivni Bosanac ne želi nametati nikome identitet jer prihvata sve postojeće identitete u BiH i okolini, ali isto tako očekuje da i drugi prihvate njegov izbor koji je nastavak bosanskog identiteta iz ranijih vijekova. Shodno tome želimo pokrenuti proces vraćanja međusobnog povjerenja građana i vraćanje politike optimizma i dobrosusjedstva; otvaranje puta očuvanja zajedničkog nazivnika za sve ljude bosanskog porijekla, ali i put mira i respekta među svim južnoslavenskim državama, istakli su.