Reklama

U FOKUSU:

ODLAZAK LEGENDE: Pele je preminuo večeras u 83. godini.

 Jedini fudbaler koji je osvojio tri titule svjetskog prvaka preminuo je u bolnici u Sao Paulu, u koju je smješten 29. novembra.

Brazilska fudbalska legenda Pele preminuo je u 82. godini, objavila je njegova kćerka na Instagramu, prenijela je agencija Reuters.

Njegova kćerka Kely Nascimento objavila je na Instagramu fotografiju, na kojoj članovi porodice drže ruku brazilske legende u bolničkom krevetu.

„Za sve što jesmo, zahvalni smo tebi“, napisala je.

„Volimo te beskrajno, Počivaj u miru.”

Nekadašnji fudbaler Santosa, koji se naširoko smatra jednim od najboljih igrača svih vremena, od 29. novembra je bio u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu.

U ljekarskom izvještaju od prije Božića, navedeno je da je brazilska legenda, koja se od septembra 2021. borila i sa rakom debelog crijeva, ima nove probleme sa srcem i infekciju bubrega.

Pele je bio podvrgnut hemoterapiji otkako mu je u 2021. uklonjen tumor na debelom crijevu. Posljednjih sedmica stanje mu se pogoršalo.

Bolnica u Sao Paulu objavila je kako je Pele preminuo “zbog otkazivanja više organa koji su rezultat progresije raka debelog crijeva povezanog s njegovim prethodnim zdravstvenim stanjem”, prenijela je Hina.

Pele, punim imenom Edson Arantes do Nascimento, počeo je karijeru u Santosu sa 15 godina, a već sa 16 bio je član brazilske reprezentacije, za koju je igrao na Svjetskom prvenstvu 1958. godine.

U klupskoj konkurenciji nastupao je za Santos, od 1956. do 1974. godine, a karijeru je završio u SAD-u, u njujorškom Cosmosu.

Jedini je fudbaler u historiji koji je tri puta osvojio naslov svjetskog prvaka, 1958, 1962. i 1970. godine.

U karijeri je postigao rekordan 1.281 gol i još uvijek je vodeći strijelac brazilske reprezentacije sa 77 golova iz 92 utakmice. Tu brojku je na nedavnom Mundijalu u Kataru stigao Neymar, ali nakon 124 odigrane utakmice.

Na završenicama svjetskih prvenstava postigao je 12 golova, a na Mundijalu u Meksiku je zabiježio šest asistencija, što je i danas rekordna brojka za jednu završnicu. U zvaničnim i nezvaničnim susretima zabilježio je 92 hat-tricka.

I danas je najmlađi osvajač titule svjetskog prvaka.

Sa nevjerovatnom tehnikom i prepoznatljivim osmijehom, Pele je fudbal načinio jednim od najpopularnijih sportova. Tokom sedam decenija svjetske slave, šarmirao je pape, predsjednike i holivudske zvijezde.

Dobro je poznata priča o tome kako su zaraćene strane u građanskom ratu u Nigeriji dogovorile primirje kako bi mogli uživati u nastupu Pelea u utakmici koja se igrala u toj zemlji.

Osvojio je sve što je mogao

Rođen je 23. oktobra 1940. u malom gradu Tres Coracoes u Minas Geraisu. Fudbal je učio od svog oca, poluprofesionalnog fudblera čiju je obećavajuću karijeru prekinula povreda koljena.

Sa Santosom je osvojio sve što se moglo osvojiti u Brazilu, uključujući šest titula prvaka države, kao i dva naslova osvajača Kupa Libertadores, južnoameričke verzije Lige prvaka, te dva Interkontinentalna kupa.

Iako mlad, na SP-u 1958. je blistao. U polufinalu je postigao tri gola protiv Francuske, a u finalu protiv Švedske upisao je još dva, te nosio Brazil do njegove prve titule svjetskog prvaka.

‘Kralj nam je dao novi Brazil’

Zbog povrede je na SP-u 1962, koji je Brazil također osvojio, odigrao samo dva susreta, a 1970. je u Meksiku dodao i treći naslov.

„Rekao sam sebi prije utakmice – ‘on je od krvi i mesa kao i svi ostali'“, rekao je italijanski fudbaler Tarcisio Burgnick, koji je čuvao Pelea u finalu 1970.

„Ali bio sam ukrivu“, dodao je.

Povukao se iz reprezentacije 1971. godine, u 30. godini života, nakon prijateljske utakmice protiv selekcije bivše Jugoslavije na Maracani.

Brazilska fudbalska konfederacija je u oproštaju od Pelea napisala da je on bio “puno više od najvećeg sportaša svih vremena”.

“Kralj fudbala bio je ultimativni predstavnik pobjedničkog Brazila, koji se nikada nije bojao nikakvih problemteškoća. Crni, siromašni dječak rođen u Tres Coracoesu, Pele nam je pokazao da uvijek postoji novi put. Obećao je svom ocu da će osvojiti Svjetsko prvenstvo i osvojio nam je tri. Kralj nam je dao novi Brazil i možemo mu samo zahvaliti za njegovu ostavštinu. Hvala ti, Pele”, napisali su.

Nakon vijesti o odlasku Pelea, oproštajne poruke poslale su mnoge fudbalske legende, zvijezde i klubovi – Gary Lineker, Kylian Mpappe, Liverpool, Thiago Silva…, dok je brazilski as Neymar na Instagramu napisao: „Pele je dao glas siromašnima i tamnoputim, a ono što je posebno je da je dao Brazilu vidljivost“.

Portugalski fudbaler Cristiano Ronaldo napisao je kako je “Pele bio izvor inspiracije za milione ljudi.”

“Vječni kralj Pele nikada neće biti zaboravljen i sjećanje na njega zauvijek će živjeti u svima nama, fudbalskim entuzijastima”, dodao je Portugalac.

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) Pelea je proglasila najboljim fudbalskom, a Međunarodni olimpijski komitet najboljim sportistom 20. stoljeća.