Reklama

U FOKUSU:

BIH jedna od najintelektualnijih država Balkana?

    Mensa ima članove svih godina iz 90 različitih država širom svijeta. Organizacija svojim članovima nudi niz fascinantnih prilika za društvenu, kulturnu i intelektualnu interakciju.

Bosna i Hercegovina je jedna od država koja sudjeluje na Mensa Ispitu, jednom od najtežih u svijetu. Prema istraživanjima koje je sprovela Erudera, platforma za pretraživanje visokog obrazovanja, ispostavilo se da je Bosna i Hercegovina među balkanskim državama koje imaju najviše članova u Mensa zajednici.

Važno je spomenuti da samo ljudi koji imaju IQ viši od 132 imaju pravo pristupiti ovom ispitu.  

Mensa, u prijevodu sa latinskog - "stol", najveće je društvo visokog IQ-a na svijetu. Osnovano je 1946. godine u Engleskoj, s ciljem stvaranja zajednice oslobođene od svih rasnih i vjerskih razlika. To je najstarija neprofitna organizacija na svijetu, a jedini kriterij za prijem u Mensu je postizanje rezultata u prva postotka standardnog IQ testa.

Svaka država članica Mensa-e ima svoj nacionalni ustav Mense koji se temelji na Mensinim minimalnim ustavnim zahtjevima.

Jedna od suština Mensa-e jeste identificirati i poticati inteligenciju za boljitak čovječanstva. Fondacija Mensa to čini pomažući intelektualno nadarenim osobama u razvoju njihovih intelektualnih i društvenih sposobnosti kako bi mogli bolje koristiti društvu.

Erudera javlja da od 11 balkanskih država, sedam su članice Mensa-e, a među njima je i Bosna i Hercegovina sa više od 200 članova.

Balkanske države koje su članice ove zajednice su: Srbija (1100+ članova), Rumunija (800+ članova), Slovenija (250+ članova), Crna Gora (200+ članova), Bugarska (130+ članova) i Sjeverna Makedonija (100+ članova).

Mensa Bosna i Hercegovina je osnovana u aprilu 2005. godine.

ako je testiranje inicijalno počelo 2000. godine, bilo je potrebno neko vrijeme da se prikupi dovoljno članova za početak službene registracije. Mensa BiH sada ima oko 240 članova, a ovaj broj raste sa povećanjem broja testiranja.

Nacionalna Mensa Bosne i Hercegovine uređena je statutom. Kao rezultat toga, dopušta i promovira stvaranje regionalnih Mensa, kao što su Mensa Sarajevo, Mensa Banja Luka, itd.

Mensa BiH od juna 2022. godine ima status punopravnog člana Međunarodne Mense (Full National Mensa) te sudjeluje u međunarodnom odlučivanju.

Erudera je prva svjetska platforma za pretraživanje obrazovanja koju podržava AI.

Misija Erudere je da promijeni način na koji studenti istražuju univerzitete i studijske programe koristeći tehnologije, kao i da im se olakša donošenje odluke na osnovu podacima i detaljnim informacija. Također, misija je i pomoći studentima da ostvare svoj san o studiju u inostranstvu.