Reklama

U FOKUSU:

Prof. dr. Milomir Ninković pristao na pomoć pri liječenju bh. mališana u inostranstvu

 Generalna konzulica BiH u Minhenu Vera Sajić sastala se sa prof. dr. Ninkovićem, svjetski priznatim specijalistom plastične i estetske hirurgije.

Generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Minhenu Vera Sajić razgovarala je sa prof. dr. Milomirom Ninkovićem, svjetski priznatim specijalistom plastične i estetske hirurgije i predsjednikom Evropske asocijacije plastičnih hirurga (EURAPS).

Ovu priliku konzulica Sajić je upoznala prof. dr. Ninkovića sa radom Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koji je formiran u Republici Srpskoj. Predstavila je djelatnost, izvore i način prikupljanja sredstava kao i način raspodjele tj. odobravanje sredstava za liječenje djece uzrasta do 18 godina u inostranstvu. Također, zamolila je za pomoć Fondu pri dijagnostifikovanju i liječenju djece što je prof. dr. Ninković prihvatio, rekavši da stoji na raspolaganju u ovoj humanoj misiji.

Pri tome, naglasili su, oboje stoje na raspolaganju za pomoć oko dijagnostifikovanja i liječenja djece iz bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Milomir Ninković pozvan je i da održi predavanje studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, te da bude gost na Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluke, što je Ninković rado prihvatio. 

Inače, prof. dr. Milomir Ninković je svjetski priznat stručnjak i jedan od najboljih plastičnih hirurga u svijetu. Načelnik je Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Klinici Bogenhausen u Minhenu već dugi niz godina. Prvi u svijetu je izveo operaciju transplatacije obe podlaktice a drugi u svijetu izvršio transplataciju šake. Za svoj rad  dobio je i brojne nagrade. Patentirao je i operativni zahvat koji je sam osmislio a koji rješava problem inkontencije kod osoba sa paralizom - ovaj zahvat u stručnim krugovima osim zvaničnog naziva nazivaju i "Ninkovićevim zahvatom". Prof. dr. Milomir Ninković je završio osnovne studije, specijalizaciju i doktorat na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.