Reklama

U FOKUSU:

Slavni David Coulthard & Formula No1 sutra u Sarajevu

 Dan prije pravog oktanskog spektakla u Sarajevu u režiji Red Bulla imali smo ekskluzivnu priliku razgovarati sa Davidom Coulthardom, slavnim vozačem Formule 1 koji se takmičio u "najbržem cirkusu na svijetu" punih 15 sezona.

Davida Coultharda sreli smo u Red Bull Paddocku koji je uređen u potpunosti kao i na trkama Formule 1, a u opuštenoj atmosferi slavni DC nam je otkrio neke detalje spektakla koji sutra čeka sve građane i posjetioce Sarajeva. Kako smo već ranije najavili Red Bull Showrun će kaskaderskim vožnjama motociklista i drift automobila zagrijati atmosferu za očekivanih 10.000 gledalaca, dok će vrhunac biti vožnje šampionskog Red Bull Racing bolida Formule 1 sa Coulthardom iza upravljača.

Red Bull Showrun je odlična prilika da se pokaže zvuk i brzina F1 automobila u gradskom okruženju. Da li ste uživali u vožnji gradskim stazama u svojoj karijeri ili ste preferirali posvećene trkačke staze?

Iskreno, volio sam i jedne i druge i pobjeđivao sam i na gradskim stazama i klasičnim trkaćim stazama. Još od početka svoje karijere pa preko Formule 3000 do Formule 1 vozio sam dosta na gradskim stazama i zaista sam uživao trkajući se. Sve staze imaju svoje draži i zahtjevne segmente, a u gradskim uslovima je ambijent zaista poseban zbog bliskosti publike.

Jeste li znali da su se na samom dijelu staze Red Bull u Sarajevu održavale i kružne utrke još 1970-ih, dok je i Svjetski reli Šampionat stigao 1980-ih. Također, jedan od naših trkačkih šampiona će biti u publici tokom vaše vožnje kroz Sarajevo, tako da vam se želimo zahvaliti na ovoj prilici u njegovo ime. Mislite li da događaji poput Red Bull Showruna mogu vratiti autosport u našoj zemlji u prvi plan?

Zaista? Nisam znao da imate tako dugu tradiciju autosporta ovdje, to mi je zaista drago čuti. Naravno, jedan od ciljeva Red Bull Showruna je popularizacija autosporta, te sam siguran da će pobuditi interesovanje i novih generacija, čak i onih koji do sada nisu bili toliko zainteresovani za Formulu 1 i autosport uopšte.

Svakako je bolje da imate temelje i tradiciju takmičenja koja ste imali ovdje.

Znamo da je Red Bull Showrun spektakl koji će dočarati zvuk i brzinu bolida Formule 1, ali i da je sigurnost na prvom mjestu. Ipak, zanima nas koliko brzo ćete voziti kroz Sarajevo i koliko G sile možemo očekivati u zavojima?

Još uvijek trebam da se upoznam sa stazom, ali koliko sam vidio vrlo je široka i sigurna staza sa dosta prostora za egzibicije. Što se tiče G sila, iako imamo dva velika zavoja, najviše G sile će proizvesti kočenja i ubrzavanje. Mislim da će svi gledaoci uživati prije svega u zvuku i ubrzanjima Red Bull F1 bolida, a svakako ćemo napraviti i nekoliko "krofni" i paljenja guma da uz zvuk donesemo i miris Formule 1.

Koje su razlike između F1 automobila koji ćete voziti u Sarajevu u odnosu na trenutne F1 bolide? Čini se da su novi automobili mnogo širi i duži? Da li je zbog toga lakše voziti starije automobile?

Istina, aktuelni F1 bolidi su znatno veći ali imaju i dosta više savremene tehnologije i asistenata. Što se tiče samih proporcija stari bolidi jesu pregledniji, ali ako redovno pratite F1 i ako se sjećate trka iz vremena dok sam ja vozio možete vidjeti da na kraju trke sada vozači ne izgledaju toliko umorni i oznojeni kao prije. Činjenica je da je u stvari fizički znatno lakše voziti nove bolide, ali naravno zahtijevaju jednako visok nivo vještine i refleksa kao i prije.

Vidjeli smo da ste jučer vozili sarajevski tramvaj. Da li ste imali priliku više prošetati Sarajevom, kakvi su vam utisci o gradu, da li možda da pokušamo biti kandidat za F1 kalendar, možda sa dužom gradskom stazom?

Da, vozio sam tramvaj i bilo je to zaista zanimljivo iskustvo. Usput sam uspio malo razgledati i grad, ali jučer je zaista bio gust raspored pa se nadam da ću danas malo bolje upoznati Sarajevo. Što se tiče staze i trke kroz Sarajevo, u suštini možete skoro u svakom gradu napraviti stazu i trku Formule 1, naravno ako postoji dovoljno velik interes za to. To su dugotrajni procesi koji zahtjevaju puno planiranja i velika ulaganja, ali svakako je moguće.

Kakva je vaša recenzija sezone F1 2024 do sada, Red Bull tim je impresivan kao i uvijek, ali mislite li da bi moglo biti više uzbuđenja u drugom dijelu sezone?

Moje mišljenje je da je i do sada sezona bila vrlo uzbudljiva, sa mnogo različitih vozača i timova koji su pobjeđivali i ostvarili visoke pozicije. Fanovi i gledaoci uvijek traže više neizvjesnosti i uzbuđenja, ali treba priznati da je do sada ova sezona odlična bez previše incidenata i odustajnja uz sjajne rezultate drugih ekipa. Siguran sam da će do kraja sezone biti neizvjesno i uzbudljivo, a već sada imamo jednu od najzanimljivijih sezona u zadnje vrijeme.

Od 2026. nas očekuju neke značajne promjene u F1, prije svega u smislu motora ali i aktivne aerodinamike, šta mislite na koji način će te novosti utjecati na F1?

Siguran sam da hoće i to je svakako dio stalne težnje da se automobili izniveliraju u performansama i trkanje učini zanimljivijim. Naravno, treba biti svjestan da postoje mnogi šampionati koji imaju potpuno jednake bolide, ali da i tu imate ekipe i vozače koji kontinuirano dominiraju. Formula 1 je kompleksan sport te su tehničke osobine i performanse bolid aipak samo jedan od elemenata potrebnih za uspjeh.

Za kraj, u publici će sutra biti puno mladih ljubitelja F1 i trkanja, šta možete poručiti za sve oni koji su ozbiljni u ambiciji da dođu do "single-seater" bolida, a možda na kraju i do F1? Karting je prva stepenica, kuda i kako dalje?

Svakako, sa Red Bull Showrunom želimo i privući nove nade u autosport, a karting je svakako prvi i najbolji korak za učenje osnova same vožnje i trkanja. Ako imate karting staze ovdje onda je tu najbolje da počnu mladi vozači, te je svakako potrebno ulagati u takve komplekse i bolje uslove za razvoj talenata. Naravno, nakon kartinga potrebni su uslovi i veća finansijska ulaganja za puni razvoj sportskih talenata.

Sutra, u nedjelju 9. juna Red Bull poziva sve ljubitelje brzine i automobila da budu u Sarajevu i posmatraju Red Bull Showrun, događaj na kojem će upravo David Coulthard voziti RB7, šampionski bolid Red Bull Racinga.

Dio programa će biti i uvijek atraktivni nastup istinskog virtuoza na motociklu Arunasa Gibieže, a ljubitelji drifta će moći uživati u majstorijama slavnog dvojca Red Bull Driftbrothers.

U Sarajevu se u nedjelju očekuje mnogobrojna publika, tribine su već rasprodane, a ulaz za posmatranje spektakla pored staze je besplatan. Također, za sve one koji ne budu u prilici da borave u glavnom gradu BiH 9. juna, osiguran je TV prijenos na Sport Klubu.