Reklama

U FOKUSU:

Dan bijelih traka obilježava se u Malmöu

 Tradicionalno okupljanje, povodom odavanja poštovanja i počasti građanima i žrtvama u Prijedoru, održat će se u petak, u 18 sati.

Građani Prijedora, nesrpsko stanovništvo, naredbom Kriznog štaba nasilno proglašene srpske vlasti, morali su nositi bijele trake i na domove stavljati bijelo platno 31. maja 1992 godine.

U znak sjećanja na taj događaj obilježava se Međunarodni dan bijelih traka (Den internationella Vitbandsdagen) kao znak sjećanja na civilne žrtve rata Prijedora: tokom tri i po godine rata ubijeno je 3.176 civila, od čega je bilo 256 žena i 102 djece; 31.000 je zatvorena u logore i 53.000 protjerano iz svojih domova.

Tada je izdana naredba Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor, kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na domove, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i teške ratne zločine, po mnogima nepresuđeni genocid nad Bošnjacima na području Prijedora. Također, kroz koncentracione logore Omarska, Trnopolje i Keraterm prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom zapadne Evrope, u Americi, Australiji i širom svijeta.

31. maja 2024. godine, u 18 sati, na Gustav Adolf trgu u Malmöu, održaće se tradicionalno okupljanje svih građana i odati poštovanje i počast građanima Prijedora i njihovim žrtvama. Geslo ovogodišnje manifestacije je: "Svaka žrtva nedostaje i danas kao i u vrijeme stradanja".

Bosanskohercegovački građani iz cijelog svijeta već duži niz godina šalju poruke sa mitinga širom svijeta, da Prijedor nije i nikada neće biti zaboravljen.

Organizatori manifestacije u Malmöu su Bošnjačka islamska zajednica u Švedskoj - BIZ Malmö, Bh. udruženje Bosanska krajina, Bh. udruženje Đerdan i Bosanskohercegovačko-švedski savez žena u Švedskoj (BHSKF/BHŠSŽ).

Hasen ef. Jašarević, organizator:

- Želimo sačuvati kulturu sjećanja na tužna stradanja Bošnjaka u Prijedoru 1992. godine i da se njeguje tradicija da se ovakva stradanja ne bi više nikada desila. Pozivam sve one koji mogu da dođu na manifestaciju i tako daju svoj doprinos Danu bijelih traka u Malmöu.