Reklama

U FOKUSU:

Mia Stanić Bh. istraživačica otkrila popravku ljudske DNKa

 Ovo nevjerovatno otkriće privuklo je veliku pažnju medija u svijetu nauke i dobro je propraćeno u Kanadi.

Doktor Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe Univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Dr. Čustović je podijelio lijepu priču o još jednoj uspješnoj Bosanki - zove se Mia Stanić za koju je na Facebooku napisao da je bosanskohercegovačka istraživačica koja je otkrila popravku ljudske DNK nuklearnom metamorfozom.

Uz čestitke našoj Miji na velikom uspjehu, njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

- Ovo je Mia Stanić, bosanskohercegovačka istraživačica koja je otkrila popravku ljudske DNK nuklearnom metamorfozom.

Istraživači sa Univerziteta u Torontu otkrili su mehanizam popravke DNK koji unapređuje razumijevanje kako ljudske ćelije ostaju zdrave i koji bi mogao dovesti do novih tretmana za rak i preranog starenja.

Nalazi imaju značajne implikacije za neke tretmane raka. Ovo nevjerovatno otkriće privuklo je veliku pažnju medija u svijetu nauke i dobro je propraćeno u Kanadi.

Mia je diplomirala na Univerzitetu u Sarajevu i doktorirala. Na Univerzitetu Heildelberg, Njemačka 2019. Godine 2020 postala je docent na Univerzitetu u Torontu.

Mia, čestitam tebi i tvom timu na ovom nevjerovatnom naučnom otkriću. Radujem se ličnom upoznavanju u Kanadi sredinom juna, napisao je dr. Čustović.