Reklama

U FOKUSU:

VIDEO: Sjećanje na 2. Maj 1992. godine. Bitka za odbranu grada Sarajeva

 Na današnji dan 1992. na Skenderiji se odvijala ključna borba za odbranu Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, kada su jedinice tadašnje JNA pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva BiH.

Prije tačno 31 godinu, 2. maja 1992. godine, na Skenderiji se odvijala ključna borba za odbranu Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, kada su jedinice tadašnje JNA pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, javlja Fena.

Tenkovi i oklopni transporteri tadašnje JNA zaustavljeni su naporima branilaca okupljenih u Teritorijalnoj odbrani RBiH, na Skenderiji, svega stotinjak metara od zgrade Predsjedništva, ali opsada Sarajeva potrajala je više od 1.400 dana.

Istog dana JNA je zarobila predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića i njegovu delegaciju, koji su se vraćali sa pregovora iz Lisabona. Izetbegović je tada odveden u Lukavicu, odakle se telefonom javio u program TV Sarajevo. Razmjena za za vojnike JNA, koji su bili zarobljeni u kasarni na Bistriku, obavljena je dan kasnije.

Svijet obišle fotografije iz Sarajeva

Svijet su tada obišle i fotografije i snimci zapaljenih tramvaja na Skenderiji, u centru Sarajeva, kao i eksplozije granate na uglu ulica Dalmatinske i Titove.

Tim povodom, polaganjem cvijeća i vijenaca te odavanjem počasti poginulim borcima, šehidima i polaganjem cvijeća na mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije Republike BiH Alije Izetbegovića na mezarju “Kovači”, godišnjicu su obilježile delegacije Općine Centar, Općine Stari Grad Sarajevo, Kantona Sarajevo i boračkih organizacija.

Na taj način također su počela obilježavanja Dana Općine Centar i Dana Općine Stari Grad Sarajevo.

Predstavnici Općine Centar su položili cvijeće i ispred spomen-obilježja Vječna vatra u čast borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu i oslobodiocima Sarajeva iz 1945. godine, a zatim su položili cvijeće i ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, u znak sjećanja na 1.601 ubijeno dijete tokom opsade.

  Intervju 05/02/2023: Senad Hadžifejzović za TVSA o 16 sati Dnevnika uživo tog Drugog Maja 1992. godine.