Reklama

U FOKUSU:

USAID-ov projekat: Prilika za mlade u dijaspori da ljeto provedu u domovini

 Rok za prijavu je 30. mart 2023. godine.

Nedavno pokrenuti USAID-ov projekat "Diaspora Invest" je u saradnji sa Američkom trgovačkom komorom BiH (AmCham) raspisao javni poziv za članove i članice bosanskhercegovačke dijaspore za učešće u Programu ljetne prakse - WelcomeBack.

Poziv obuhvata mlade od 18 do 30 godina starosti, koji žele iskusiti poslovnu praksu/stažiranje u jednoj od kompanija u domovini, a koja odgovara njihovoj struci, usmjerenju, interesovanju i potrebama.

- Ovaj poziv obuhvata članove/ice bh. dijaspore (osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su najmanje tri godine u kontinuitetu u posljednjih pet godina živjeli u inostranstvu) koji imaju od 18 do 30 godina, a koji su: studenti/ice dodiplomskih i postdiplomskih studija, ili su završili dodiplomske ili postdiplomske studije, poručili su iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Praktikanti će imati priliku da preko ljeta realizuju prakse u kompanijama u Bosni i Hercegovini.

- Praksa bi trajala 30 dana u ljetnom periodu u skladu sa individualnim planovima koji će se razvijati u skladu sa potrebama kompanija-domaćina i praktikanata. Projekat će osigurati sufinansiranje putovanja u BiH, te drugih troškova i naknada za obavljenu praksu, napominju organizatori #WelcomeBack programa.

Prijave su dostupne na ovom linku ili direktnim upitom na sljedeću e-mail adresu: prijava@diasporainvest.ba a rok za dostavu potrebnih informacija je 30. mart 2023. godine.

- Vrijeme je da izgradimo mrežu mladih ljudi, članova i članica bh. dijaspore, koji žele da obnove svoju vezu sa domovinom i steknu prva svoja radna iskustva ovdje. Samo na taj način možemo računati da oni svoje kontakte i budući profesionalni put stave u službu ekonomskog i društvenog razvoja ove zemlje, zaključak je iz "Diaspora Investa".