Reklama

U FOKUSU:

Avdo Huseinović u posjeti maloj Bosni (St. Louis, Missouri - SAD)

 Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u svojstvu specijalnog gosta. Islamski centar "Nur" u St. Louis-u, ugostiti će bosanskohercegovačkog režisera Avda Huseinovića.

U petak 24. februara iza akšam namaza, gost islamskog centra "Nur St. Louis" će iz svoje bogate filmske sehare dokumentarnih sadržaja koji su umnogome doprinijeli kulturi sjećanja kod Bošnjaka predstaviti izlaganje o putu u nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Avdo Huseinović je novinar i publicista iz Sarajeva, koji se novinarstvom profesionalno bavi od 1998. godine. Godinama je saradnik poznatih časopisa u zemlji i regionu kao i u bh. dijaspori.

Od 2009. godine redovni je saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Autor je više dokumentarnih filmova sa tematikom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocida nad Bošnjacima i herojskog otpora Armije Republike Bosne i Hercegovine agresiji u periodu 1992.-1995.
Dokumentarni filmovi kao i djela koja je objavio zasnivaju se na činjenicama i izjavama očevidaca, a javnosti su predstavljeni na krajnje profesionalan način te su tako pomogli raskrinkavanju različitih agresorskih laži i skrivanja zločina koji je počinjen nad Bošnjacima tokom posljednje agresije na suverenu i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu.