Reklama

U FOKUSU:

Evo koliko je bh. građana u dijaspori iskoristilo svoje glasačko pravo

 Kontaktirali smo diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u svijetu, u kojima je bilo organizovano glasanje za Bosance i Hercegovce.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra 2022. godine. 

I dok se u našoj državi i dalje prebrojavaju glasovi sa biračkih mjesta u domovini, zanimalo nas je kakva je situacija sa brojem državljana BiH koji žive u inostranstvu, a koji su odlučili glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

Naime, Centralna izborna komisija BiH je u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH odabrala 21 lokaciju na kojima su naši građani mogli glasati.

Tako su svoje građansko pravo Bosanci i Hercegovci mogli iskoristiti u sljedećim DKP-ovima: Ambasada BiH u Berlinu, Generalni konzulat BiH u Münchenu, GKBiH u Frankfurtu, GKBiH u Stuttgartu, Ambasada BiH u Stockholmu, Ambasada BiH u Bruxellesu (za Belgiju i Luksemburg), Ambasada BiH u Beču, Počasni konzulat BiH u Grazu i Počasni konzulat BiH u Salzburgu, Ambasada BiH u Bernu, Ambasada BiH u Oslu, Ambasada BiH u Kopenhagenu, Ambasada BiH u Haagu, Ambasada BiH u Washingtonu i GKBiH u Chicagu, Ambasada BiH u Beogradu, Ambasada BiH u Ljubljani, Ambasada BiH u Pragu (za Češku i Slovačku), Ambasada BiH u Londonu, Ambasada BiH u Dohi, Ambasada BiH u Zagrebu.

BRUXELLES

Ambasadorica BiH u Belgiji Ivana Robović je za naš portal kazala da je odziv birača bio dobar s obzirom na to da je više od 65% od ukupno prijavljenih birača za ovo biračko mjesto ispunilo svoju građansku dužnost, što bi bilo malo manje od 500 glasača.

Kada je riječ o organizaciji glasanja u DKP-u u kojem je prvi put organizovano glasanje, izrazila je zadovoljstvo s obzirom na to da Ambasada raspolaže s tek pet uposlenika, a broj glasača bio je daleko veći od tog. Srećom, u pomoć uposlenicima Ambasade uskočili su naši građani u Bruxellesu koji su bili u Ambasadi od početka glasanja do zatvaranja glasačkog mjesta. Tim povodom ambasadorica Robović je istakla zalaganje Anela Isanovića, Ajdina Grcića i Almira Tignja.

Od trenutka otvaranja biračkog mjesta do samog zatvaranja niti jedna glasačka kabina nije bila prazna ni minute, a veliki priljev ljudi koji su dolazili što autobusima, što u vlastitoj režiji, rezultirali su redovima ispred same Ambasade. Ono što mi je izuzetno drago jeste činjenica da, unatoč razumljivoj frustraciji zbog čekanja, strpljenje i svijest o važnosti ispunjavanja svoje građanske dužnosti su kod glasača ipak bili na prvom mjestu i moram im zahvaliti na tome, kazala je Ivana Robović.

Ambasadorica je istakla da uvijek ima mjesta za poboljšanje, te izrazila nadu da će eventualni propusti u sljedećem izbornom ciklusu biti korigovani.

LONDON

U Ambasadi BiH u Londonu bosanskohercegovački građani su, kao i na drugim biračkim mjestima, mogli glasati od 7 do 19 sati (po lokalnom vremenu).

Kako za Moja BiH ističe ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Vanja Filipovićod 80 registrovanih glasača u Ambasadi BiH u Londonu, glasala su 62.

- Cijeli proces se odvijao bez ikakvih problema, a ovo je ujedno i prvi put da se glasalo u Ambasadi BiH u Londonu, kazao je Filipović.

STOCKHOLM

Na spisku bh. građana prijavljenih za glasanje izvan BiH u Ambasadi BiH u Stockholmu nalazilo se 787 građana. S obzirom na veliki broj građana BiH koji žive izvan regije Stockholm (najviše njih je u Malmöu i Göteborgu), Ambasada je organizovala prijevoz do svojih prostorija na dan izbora.

Tako je, navode iz DKP-a Stockholm, izlaznost birača iznosila 40,79%, tačnije 321 birač je građansku dužnost obavio u prostorijama Ambasade.

Inače, ovo je prvi put da se glasanje organizuje u DKP-u Stockholm nakon 24 godine.

OSLO

Za glasanje u Ambasadi BiH u Kraljevini Norveškoj prijavilo se 350 bh. državljana, od kojih je na dan izbora došao 271. Kako nam je javio naš dopisnik iz Osla Fahro Konjhodžić, volju i želju građana BiH da glasaju najbolje ilustruje činjenica da su neki prevalili i po stotinjak kilometara samo da obave tu važnu obavezu biranja. Tako su naši građani iz bh. udruženja iz Sarpsborga i Hortena došli autobusima.

Iz Ambasade BiH u Oslu su za Moja BiH kazali da su neki naši građani Ambasadu kontaktirali i javili da moraju hitno otputovati u BiH te da će svoje pravo glasa iskoristiti u BiH putem nepotvrđenih glasačkih listića.

Također, bilo je i šest naših građana koji su došli na dan izbora u prostorije Ambasade, međutim njihovo ime se nije nalazilo na centralnom biračkom spisku, te samim tim nisu ni glasali. Sve u svemu, Ambasada je zadovoljna odazivom naših građana na ovogodišnjim izborima, poručili su.

BEČ, GRAZ, SALZBURG

U Republici Austriji prijavilo se 9.800 građana za glasanje, od čega se za glasanje putem pošte prijavilo 8.887 birača, a putem DKP-a BiH ukupno 913 glasača i to: u DKP-u Beč 571, u Grazu 298 i u Salzburgu 43 birača, potvrdila je za Moja BiH Zihnaida Sadiković, predsjednica Biračkog odbora u Beču.

Biračka mjesta u sva tri austrijska grada otvorena su u 7 i zatvorena u 19 sati. Glasanje je, kazala je Sadiković, proteklo bez problema i u skladu sa preporukama CIK-a BiH.

Na biračkom mjestu u Beču odazvalo se 411 (72%) birača prijavljenih za glasanje, na biračkom mjestu u Grazu odazvalo se 298 (85%) prijavljenih birača, a u Salzburgu 34 (80%) birača.

Jedino što bi se moglo napomenuti je da se na sva tri biračka mjesta pojavio određeni broj birača (cca 30) koji su tvrdili da su se prijavili za glasanje na biračkim mjestima u Republici Austriji, a nisu bili na spisku CIK-a BiH, istakla je Sadiković. Isti slučaj, napominjemo, zabilježen je i u DKP-u Oslo.

Potom su, u utorak 4. oktobra, glasački listići iz Austrije otpremljeni službenim vozilom MVP-a BiH u CIKBiH.

BERLIN

U Ambasadi BiH u Berlinu je glasalo oko 70% prijavljenih birača. Broj registrovanih i onih koji su svoje građansko pravo iskoristili nije nam poznat.

Biračko mjesto je otvoreno i zatvoreno na vrijeme, a proces je protekao bez problema, saopćili su iz Ambasade.

KOPENHAGEN

Kao i na drugim biračkim mjestima, i u Ambasadi BiH u Kopenhagenu se glasalo od 7 sati, a procesu glasanja tokom cijelog dana su prisustvovali posmatrači. Iz Ambasade su nam kazali da je kompletan tok glasanja protekao dobro i u skladu sa Izbornim zakonom BiH, te da je atmosfera među građanima bila odlična.

Tokom čitavog dana birači su pristizali na biračko mjesto iz cijele Danske, a ne samo iz Kopenhagena i bez većih zadržavanja obavljali svoju građansku dužnost. Nije zabilježen nijedan propust, a građani su imali samo riječi hvale na organizaciju glasanja, ističu za Moja BiH iz Ambasade BiH u Kopenhagenu.

Na ovom biračkom mjestu glasalo je ukupno 260 birača ili 82% od 317 prijavljenih.

CHICAGO

Glasanje je i u ovom DKP-u BiH proteklo bez problema. Naime, od 205 registrovanih birača, glasalo je njih 146, rekao je za naš portal generalni konzul BiH u Chicagu Elvir Resić.

Nakon zatvaranja biračkog mjesta materijal je zapakovan, a odmah ujutro poslan brzom poštom na adresu MVP-a BiH.

LJUBLJANA

Prvi put od otvaranja Ambasade BiH u Sloveniji, građani BiH su mogli glasati u svom DKP-u. 

Kako navode iz Ambasade, tokom glasanja nije bilo značajnih događaja i glasači su poštovali neophodan protokol u mirnoj atmosferi tokom dana. Do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati glasalo je 70 glasača (68,6%) od 102 koja su upisana u centralni izborni spisak.

STUTTGART

Za glasanje u DKP-u BiH u Stuttgartu prijavilo se 327 građana, dok su se ostali izjasnili da žele glasati putem pošte, potvrdio je za Moja BiH generalni konzul BiH Began Muhić.

- Na izborima je glasalo 246 osoba ili 75,23%. Ostaje žal što je 81 osoba propustila svoje izborno pravo i nije pristupila glasanju, ističe konzul Muhić.

Inače, izborni dan je protekao mirno i bez ikakvih problema ili nelagodnosti.

BEOGRAD

Na izvodu iz centralnog biračkog spiska nalazila su se imena 101 birača, koјi se blagovremeno priјavio za glasanje u DKP-u BiH u Republici Srbiјi. Od ovog broјa, svoјe aktivno biračko pravo ostvarilo јe 45 glasača.

Inače, izborni dan јe kao i u drugim DKP-ovima BiH protekao bez problema, i glasačko mјesto јe otvoreno u 7, a zatvoreno u 19 sati.

FRANKFURT

Generalni konzulat BiH u Frankfurtu, na dan općih izbora u BiH, ugostio je veliki broj naših građana. Naime, od 480 prijavljenih birača na glasanje u DKP-u Frankfurt, odlučilo se njih 245.

Iz konzulata ovo iskustvo opisuju kao vrlo emotivno, uz ugodno druženje i sjajnu atmosferu. Otkrivaju nam i da je za opće izbore 2022. u ovom DKP-u bilo prijavljeno svega 30 osoba, a ove godine, u samo jednom danu, prijavljeno je 220.

Istakli su i trud Bosanaca i Hercegovaca koji su uložili velike napore u to kako bi pomogli brojnim našim građanima u Njemačkoj pri registraciji za glasanje, poput Dine Klepe iz Münchena koji je prijavio više od 1.000 ljudi. Osim njega, veliku ulogu u pomoći našim građanima odigrao je i predsjednik Centra za dijasporu Mreža Adis Tanović koji je prešao više od 80.000 kilometara širom Njemačke s ciljem animiranja naših građana koji žive u ovoj državi. Važnu ulogu odigrala su udruženja i džemati.

DEN HAAG

Prvi put od uspostave Ambasade BiH u Nizozemskoj, građani BiH su ovaj izborni ciklus imali mogućnost da glasaju u ovom DKP-u.

Za glasanje u Nizozemskoj prijavile su se ukupno 1.603 osobe iz BiH, od čega je 298 osoba odlučilo glasati u Ambasadi, a 1.305 putem pošte.

U Ambasadi je od 298 prijavljenih osoba, 211 glasalo na dan izbora. Znači, izlaznost na glasanje u ovom DKP-u je bila 70,8%, što je značajno više od generalne izlaznosti u BiH, izjavio je za Moja BiH ambasador BiH u Nizozemskoj Almir Šahović.

Iz Ambasade nam kažu da su sa svoje strane pokušali učiniti sve što je u njihovoj moći da taj dan za naše građane bude i svojevrstan praznik demokratije.

Tako su bh. građani u Nizozemskoj, koji su to željeli, nakon ispunjenja njihove građanske dužnosti imali priliku i da se uz kafu/sok druže u vrtu Ambasade koji je odvojen od biračkog mjesta, ističu iz Ambasade.

Glasanje je proteklo bez većih problema, izuzev pritužbi na dugo čekanje od strane nekoliko osoba. Također, jedan od prijavljenih glasača nije mogao izvršiti svoju građansku dužnost s obzirom na to da kod sebe nije imao identifikacijski dokument BiH.

Na gužve i duga čekanja, kao i nemogućnost glasanja bez dokumenta BiH požalili su se i sami građani.

Također, ambasador Šahović je ovim povodom naglasio izuzetnu profesionalnost Biračkog odbora sastavljenog od bh. građana koji žive u Nizozemskoj i službenika Ambasade.

BERN

Uoči izbornog dana, u Ambasadi BiH u Bernu je sve bilo propisno uređeno i spremno za glasanje, koje je ovdje, kao i na drugim biračkim mjestima, startalo u 7 i završilo u 19 sati.

Otpravnica poslova a. i. u Ambasadi Dženeta Halilović je za naš portal kazala kako je izborni dan prošao bez ijednog incidenta ili vanrednih situacija - naprotiv.

- Cijeli dan je stanje u Ambasadi i ispred nje bilo uredno, mirno, veličanstveno, bez ijednog najmanjeg problema, biračko mjesto mirno, glasači dostojanstveno čekali svoj red na glasanje i glasali, jednom riječju: primjer. Glasači sretni, nisu negodovali što su kratko čekali u redu u jednom dijelu dana, kad su se pojavili glasači koji su došli organizovano, autobusima, pa je bilo potrebno čekati na svoj red za glasanje. Naravno, osobe koje uobičajeno imaju prednost prilikom čekanja u redu imale su prednost i na dan izbora, priča nam Halilović koja je istakla zalaganje kolegica iz Ambasade, kolegice savjetnice iz Stalne misije BiH pri UN-u i ostalih međunarodnih organizacija iz Geneve, kao i članova Biračkog odbora iz reda dijaspore.

Ljubav prema domovini su ovim povodom, kao i mnogo puta prije, iskazali mladi, obrazovani i uspješni Bosanci i Hercegovci koji žive u Švicarskoj.

Glasači su se družili uz vodu, kafu, čaj, sendviče, voće i kolačiće, a simbolično su im podijeljeni i zapakovani mali poklon-kolačići made in BiH.

- Ambasada u Bernu je na dan izbora bila ozračena osmijesima divnih bh. državljana i sve je odisalo ljepotom Bosne i Hercegovine. Veličanstveno je bilo raditi i gledati naše državljane koji uredno obave glasanje i zahvale na profesionalnom odnosu i gostoprimstvu. Angažman Ambasade i asocijacija bh. državljana u Švicarskoj prilikom registracije birača za glasanje iz inostranstva je rezultirao da se prvi put (izuzev izbora za Mostar 1996. godine) omogući bh. građanima u Švicarskoj da svoje glasačko pravo obave i u Ambasadi BiH u Švicarskoj, poručila je Dženeta Halilović.

Inače, za glasanje u DKP-u BiH u Bernu prijavilo se 529 birača, a glasala su 284. Jedan dio državljana BiH odlučio se na dan izbora glasati po mjestu prebivališta u BiH, pa uzevši to u obzir, dodaje otpravnica poslova, odziv glasača je bio zadovoljavajući.

Isto tako, veliki broj bh. građana sa pravom glasa u BiH je glasao i putem pošte ili, tradicionalno, jedan dio glasača glasa u svom mjestu prebivališta na dan izbora smatrajući to velikim patriotskim činom, a što, zapravo, pored naše građanske dužnosti i jeste, istakla je Halilović.

BEZ ODGOVORA

I dok je većina kontakata u DKP-u BiH bila sretna što smo iskazali interes za naše državljane u inostranstvu, njihov odziv na općim izborima u BiH i njihovu želju da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu svojoj domovini, postoje i oni koji su naše upite izignorisali.

Među njima su i CIKBiH i MVPBiH koje smo više puta kontaktirali, ali odgovor još nije stigao.