Reklama

U FOKUSU:

Vodimo vas u šetnju Sarajevom kroz objektiv sarajke Amine Čengić

Od ispijanja kafe na Baščaršiji do zalaska sunca na vidikovcu, vodimo vas u šetnju Sarajevom.

FreeBosnia portal u saradnji s još jednim timom uvijek rado zaviri u neke još neotkrivene kutke, pronalazi inspiraciju za priče u djelima mladih kreativaca, otkriva mlade umjetnike i vrlo rado sa vama podijeli zanimljive kadrove gradova.

Ovaj put na razgovor smo zato pozvali Aminu Čengić, autoricu Instagram profila čije su nas fotografije privukle čim smo ih prvi put ugledali.

Premda sa velikom pažnjom bilježi najzanimljivija mjesta i dokumentira najbolje trenutke uživanja u Sarajevu, njezine fotografije imaju neku dodanu vrijednost, one kao da pričaju priču koja nadilazi fotografiju i upravo zbog toga ona je naša idealna vizura sagledavanja nekih od najljepših mjesta u Sarajevu.

Saznali smo da se iza profila @amina__cengic nalazi  studentica završne godine master studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer marketing, a ujedno se bavi i fotografijom i marketingom i radi kao marketing referentica i fotografkinja.

“Rođena sam i živim u Sarajevu i mnogo sam zahvalna na tome, jer je Sarajevo oduvijek bio grad koji je izuzetno inspirativan i ujedno sam usput i ja već dugih niz godina crpila tu inspiraciju i ista se prožimala kroz moje fotografije Sarajeva. Osim što gajim veliku ljubav prema fotografisanju Sarajeva, arhitekture, ulica i slično veliku ljubav imam i prema product fotografiji. Na veliku sreću time se i bavim i radim to uspješno preko tri godine.”

Na pitanja zašto je sa nama odlučila podijeliti baš ove fotografije, Amina je rekla:

“Ove fotogafije sam odabrala jer oslikavaju po mom skromnom mišljenju Sarajevo u njegovom najljepšem svijetlu. Također, tu su zabilježene meni najdraža lokacije za odmoriti dušu uz omiljenu kafu, a to su kafić Kamariija, Metropolis, Ministry of Ćejf, Čajdžinica Džirlo, kao i jedna fotografija koja oslikava momenat ispijanje bosanske kafe na Baščaršiji. Pored toga tu su omiljene fotogafije sarajevske arhitekture, street style kao I omiljeni pogled na Sarajevo uz zalazak sunca sa Žute tabije, moji Kovači kojima prolazim svaki dan, a ta ulica je uvijek i svakodnevno velika inspiracija za mene.“U nastavku vam donosimo još divnih kadrova Sarajeva i priliku da virtualno, ukoliko niste u mogućnosti, ispijete kafu u srcu Baščaršije, uživate u zalasku sunca sa vidikovca, prošetate kaldrmama, a zatim se i prepustite duši Sarajeva uhvaćenoj objektivom Amine Čengić.