U FOKUSU:

U Kanadi 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

 Premijer kanadske pokrajine proglasio je 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

”Premijer kanadske pokrajine New Brunswick, gradonačelnici Edmontona i Londona proglasili su 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i na tome smo zahvalni”, kaže direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić.

Premijer kanadske pokrajine New Brunswick Blaine M. Higgs proglasio je 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kao i gradonačelnici Edmontona, glavnog grada kanadske pokrajine Alberta, Amarjeet Sohi i kanadskog grada London Ed Holder.

”Istina o genocidu u Srebrenici je pobijedila u Kanadi. Ubistvo više od 8.000 ljudi u genocidu u Srebrenici i neuspjeh međunarodne zajednice da interveniše ostaje stalna sramna tragedija čovjeka i civilizacije. 

Na 27. godišnjicu genocida, naše misli su sa mnogim ženama koje i dalje nose rane svog gubitka, majkama, sestrama i kćerima. Mi poštujemo i suosjećamo sa njihovim bolom ne samo kontinuiranim radom da se zločinci suoče sa pravdom već i dajući im nadu u bolju budućnost sa istinom i pravdom”, navodi se iz IGK-a.