Reklama

U FOKUSU:

Evo gdje se nalazi pasoš BiH kad je u pitanju lista najmoćnijih na svijetu

  Prvo mjesto ove liste dijele Japan i Singapur sa po 192 zemlje u koje njihovi državljani mogu slobodno da putuju.

Prestižni Henley Passport Index vrši rangiranje svjetskih pasoša prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu da pristupe bez vize.

Ovaj indeks uključuje 199 različitih pasoša i 227 različitih destinacija za putovanja.

Prvo mjesto ove liste dijele Japan i Singapur sa po 192 zemlje u koje njihovi državljani mogu slobodno da putuju. Zato su pasoši ove dvije države danas ocijenjeni kao najmoćniji na svijetu.

Odmah iza, sa po 190 država u koje njihovi građani mogu putovati, nalaze se Njemačka i Južna Koreja.

Zatim se nižu Finska, Italija, Luksemburg, Španija…

Kako navodi Henley Passport Index, sa pasošem susjedne Srbije slobodno može da se ide u 136 zemalja, pa je tako ova zemlja zauzela 37 mjesto u poretku. 

Što se tiče ostalih susjeda, daleko iznad su Hrvatska (17. po redu) i Slovenija, čiji je pasoš među deset najmoćnijih u svijetu.

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu poželjnijim pasošem ocijenjen je i onaj koji posjeduju građani Sjeverne Makedonije, ali i Crne Gore. Na ovoj listi ove dvije zemlje zauzimaju 44. i 45. mjesto, dok je Bosna i Hercegovina na 49 poziciji, jer njeni građani mogu slobodno putovati u 117 zemalja.

Posljednji je Afganistan, čiji građani slobodno mogu putovati u svega 26 zemalja svijeta. Zanimljivo je da je iznad te zemlje, na 105. mjestu, čak i Sjeverna Koreja koja tradicionalno važi za vrlo zatvorenu zemlju.