Reklama

U FOKUSU:

"Oni u Bosni i Hercegovini nose svjetlo nade" Oni su ponos države!

 Bosanskohercegovački biser u plivanju Lana Pudar iznenadila je cijeli region sa nevjerovatnim rezultatima koje je postigla o ovoj godini!

Na Otvorenom prvenstvu Srbije, održanom 12. Marta 2021. godine, kvalifikovala se za Olimpijske igre 2020. u discipline 100 metara delfin. Sa samo 15 godina oborila je dva državna rekorda u plivanju delfin stilom.  

Na Evroskom juniorskom prvenstvu 2021. godine u Rimu osvojila je zlatnu medalju na 100 metara delfin te srebrene na 50 metara i 200 metara istim stilom.  

Na Olimpijskim igrama u Tokiju zauzela je 19. mjesto na 100 metara delfin u konurenciji 33 plivačice.  

Na svom trećem finalu FINA Svjetskog kupa, održanom u Kazanu, Rusija, Lana je osvojila bronzanu medalju u disciplini 100 metara delfin sa vremenom 57.39!

Da sumiramo, u 2021. godini Lana je postala državna prvakinja u svih šest diciplina: 100, 200 i 400 metara kraul, kao i 50, 100 i 200 metara leđno. Postavila sam 9 novih državnih rekorda od čega su četiri u apsolutnoj kategoriji (50m kraul, 100m kraul, 400m kraul, 50m leđno) i pet državnih rekorda u kategoriji juniorki (50m kraul, 100m kraul, 400m kraul, 50m leđno, 100m leđno).

Ova djevočica osvojila je srca mnogih svojim uspjehom i trudom! Pored nevjerovatnog uspjeha u plivanju, i dalje posvećuje vrijeme obrazovanju.

Lana Pudar je kandidatkinja za CD ličnost godine! Pogledajte kako možete glasati za nju u nastavku.

Muška košarkaška reprezentacija BiH

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je prvo mjesto u  Grupi H Kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Naši košarkaši iza sebe su ostavili Grčku, Bugarsku i Latviju.

“Ovo je veliki uspjeh za bh. košarku, znam da su mnogi ljudi u BiH gledali utakmicu i sretni smo zbog toga. Fokusirani smo da usrećimo ljude u našoj državi, od prvog dana smo vjerovali i snažno radili da dođemo u trenutnu situaciju i ništa nismo dobili džaba. Moramo nastaviti raditi te poštovati jedni druge, moramo ostati fokusirani na sve situacije i biti zajedno do kraja”, rekao je selector Vedran Bosnić nakon velikog uspjeha naše reprezentacije.

Bosna i Hercegovina će na Eurobasketu igrati u grupi sa Mađarskom, Njemačkom, Slovenijom, Francukom i Litvanijom. Prvenstvo počinje 1. septembra 2022. godine, a FACE TV želi puno sreće našim košarkašima!

Ženska košarkaška reprezentacija BiH

Košarkašice BiH napravile su historijski rezultat i osvojile peto mjesto na Europskom prvenstvu. Sjajne Zmajice su u grupi bile bolje od Belgije i Turke, a poražene su od Slovenije. U doigravnju su savladale Hrvatsku, a u četvrt finalu su izgubile od Francuske. U meču za peto mjesto Zmajice su pobijedile Švedsku.

Zmajica Jonquel Jones je izabrana za najboljeg srijelca i skakača Eurobasketa! Olimpijski komitet BiH je također najprestižnijim priznanjima nagradio našu Zmajicu JJ. Svjetska, a naša!

Nedžad Husić

Bh. taekwondoista Nedžad Husić sa svojih 20 godina je u julu 2021. godine  na Olimijadi u Tokiju osvojio peto mjesto u kategoriji do 68 kilograma. Ovo je ujedno i najveći uspjeh u historiji bosanskohercegovačkog sporta na Olimpijskim igrama.

“Ima malo i sreće, ali više tuge. Malo je falilo da donesem prvu medalju, ali je ispalo kako je ispalo. Meni je poslije polufinalne borbe malo pala koncentracija, od te borbe nisu sve stvari išle kako treba i u repasažu mi je također koncentracija pala. Nisam imao pozitivnu tremu, što morate imati, bez koje se ne može”, poručio je Nedžad nakon osvojenog petog mjesta.

Bez obzira na to, cijela Bosna i Hercegovina je ponosna na mladog taekwondoistu, a svoj talenat je ponovo dokazao 25. augusta kada je postao U21 šampion Europe.


Izvor: Face