Reklama

U FOKUSU:

Dobitnik "Nobelove nagrade" za studente, na doktoratu na Oxfordu "Munib Mešinović"

 Rođen u Travniku, vezirskom gradu podno Vlašića, Munib Mešinović (24) je postao ponos Bosne i Hercegovine osvojivši prestižnu Rhodes stipendiju.

Ujedno je i prvi Bosanac u 120-godišnjoj historiji dodjele ove stipendije, koju neki nazivaju i Nobelovom nagradom za studente, pa je tako dobio priliku nastaviti svoje obrazovno putovanje na Oxfordu gdje je magistrirao u septembru ove godine.

Životni put ovog Travničanina obilježen je radom, trudom i ulaganjem u znanje što su prepoznali i svjetski univerziteti i otvorili mu svoja vrata.

Osnovno i srednje obrazovanje završio je u rodnom gradu, a zatim aplicirao na američki univerzitet. Na prestižnom univerzitetu, New York Univercity, nakon intervjua, ponuđena mu je puna stipendija.

"Bilo je teško prilagoditi se predavanjima na engleskom jeziku na tako visokom nivou, ali isto tako i načinu učenja fokusiranom na kritičkom razmišljanju. Iako sam zavrsio elektrotehniku, imao sam predmete iz historije, umjetnosti, i kreativnog pisanja. Ta širina u akademskom i kulturoloskom smislu kada uzmem u obzir moj krug prijatelja iz zemlje iz kojih dolaze je glavno blago koje nosim sada kroz život".

Radio je na primjeni umjetne inteligencije u povećanju specifičnosti genetskog inžinjeringa tako da se smanji mogućnost katastrofalnih neželjenih posljedica.

"Prošle godine sam bio član radne grupe Mozilla Fondacije za razvoj sigurne umjetne inteligencije i bio sam pridruženi član društva za efektivni altruizam na Stanfordu. Pošto je ove godine napokon mnogo događaja uživo i restrikcije su podignute, trenutno sam član veslačkog tima na svom koledžu gdje provodim većinu slobodnog vremena i napokon upoznajem mnogo više ljudi lice u lice", kazao je ovaj skromni mladić.

Kazao je i kako trenutno postoji Global Constituency za Rhodes stipendiju preko koje se mogu prijaviti i građani Bosne i Hercegovine u aplikacijski proces.

"Rado isčekujem dan kada ću poželjeti dobrodošlicu u „klubu“ i sljedećem ili sljedećoj članici iz Bosne i Hercegovine", naveo je Mušinović.

Munib je trenutno na doktorskom studiju na Oxfordu, a, kako je kazao, naredne četiri godine će provesti upravo tu.

"Mene privlače izazovi u kojima vidim mogućnosti za rast i razvoj i gdje mogu nastaviti pomagati drugima kroz svoj rad", kazao je te dodao da ne isključuje mogućnost da karijeru nastavi i u svojoj domovini.