Reklama

U FOKUSU:

Autor jedne od najljepših priča ove sezone Edin Džeko

 oma je izbacila Ajax u četvrtfinalu Europa lige ukupnim rezultatom 3:2 i za finale će se boriti protiv Manchester Uniteda.

U uzvratnoj utakmici u Rimu završilo je 1:1, a jedan od Rominih junaka je bivši kapetan Edin Džeko. BiH centarfor u 72. minuti zabio je za 1:1 nakon što je Ajax opasno prijetio preokretom. Vodili su Nizozemci od 49. minute golom Briana Brobbeyja, a u 56. minuti Dušanu Tadiću je VAR poništio gol.

Džeko je spasio stvar i to na asistenciju 18-godišnjeg lijevog beka Riccarda Calafiorija. 

Talijan je povukao kontru i probio lijevu stranu, uspio centrirati i uz malo sreće pronaći Džeku. Rasni golgeter iskoristio je zicer bez problema i krenuo u proslavu. Gol pogledajte ovdje.

Naime, u oktobru 2018. tada 15-godišnji Calafiori teško se povrijedio na jednoj utakmici Lige prvaka za mlade. Nastavak karijere bio mu je upitan. Džeko je tada svoj hat-trick u Ligi prvaka protiv Viktorije Plzen posvetio mladom Calafioriju. Pozirao je s njegovim dresom i bio mu velika podrška.

Tri godine kasnije Calafiori i Džeko zajedno su srušili Ajax za veliko europsko ostvarenje. Calafiori je asistencijom poslužio Džeku, a Roma izborila završnicu Europa lige.

To je postala jedna od najljepših nogometnih priča ove sezone.