Reklama

U FOKUSU:

U Trebinju i Nevesinju stambeno zbrinuto 14 povratničkih porodica

Izgradnja ili rekonstrukcija stambenih objekata vršena je po sistemu "ključ u ruke", svi radovi su završeni u predviđenom roku.

Kroz realizaciju Saudijskog fonda za razvoj, kojeg implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u Trebinju i Nevesinju ključeve stambenih jedinica dobilo je 14 povratničkih porodica.

Kako je saopšteno iz ministarstva projekat je realiziran u saradnji sa lokalnim zajednicama, a isti se implementira u više gradova i općina. Izgradnja ili rekonstrukcija stambenih objekata vršena je po sistemu "ključ u ruke", a svi radovi su završeni u predviđenom roku.

"Posjetili smo korisnike prilikom potpisivanja ugovora, obećali da ćemo učiniti krajnji napor da i u vremenu pandemije radove završimo u roku. Došli smo do najsretnijeg momenta kada je 14 porodica dobilo ključeve svojih domova. Nakon što su porodice stambeno zbrinute mogu se posvetiti imanjima i stvaranju boljih uslova u njihovim mjestima povratka. Mi ih pozivamo da uzimaju učešće i u drugim projektima održivog povratka. Ovaj projekat je još jedan pozitivan primjer dobre prakse dva nivoa vlasti, a koji je rezultirao novim krovovima nad glavom za ovih 14 porodica", kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Admir Džemić iz Nevesinja, jedan je od korisnika pomoći, a porodična kuća porušena mu je u posljednjem ratu.

"Moj otac je dobitnik ratnog priznanja 'Zlatni ljiljan' i poginuo je tokom agresije. Obnovljena je kuća koja će nas trajno vezati za naše rodno mjesto. Naša očekivanja su ispunjena i zahvalni smo ministarstvu na pomoći", istakao je Džemić.