Reklama

U FOKUSU:

VIDEO: Reprezentativac BiH u top 10 najvećih talenata Evrope

 Ove sedmice su okončane kvalifikacije za Eurobasket koji će se održati naredne godine, a najbolja ekipa bili su Zmajevi Vedrana Bosnića.


Ove sedmice su okončane kvalifikacije za Eurobasket koji će se održati naredne godine, a najbolja ekipa bili su Zmajevi Vedrana Bosnića.

Bosna i Hercegovina je protutnjala svojom grupom kvalifikacija i s omjerom od pet pobjeda i jednog poraza plasirala se na veliko takmičenje.

Zmajeve je kroz kvalifikacije nosio sjajni mladi centar sarajevskih Sparsa Kenan Kamenjaš, kojeg je i FIBA sada proglasila jednim od najtalentovanijih igrača Evrope.

Naš 21-godišnji centar je imao sjajnu statistiku u kvalifikacijama u kojim je ubacivao u prosjeku 16,4 poena te hvatao 8,6 skokova, a davao je veliki doprinos i na drugom kraju parketa – u defanzivnoj igri.

“Kamenjaš je odigrao veliku ulogu u uspješnoj priči BiH. Bio je sastavni dio obje pobjede BiH u posljednjem prozoru protiv Grčke i Bugarske. Efikasno je pretvarao dodavanja saigrača u poene i stvarao njima prostor za šuteve”, piše FIBA između ostalog.

Kamenjaš se dakle našao u Top 10 najvećih talenata Evrope po FIBA-i, a među odabranim su još i Filip Petrušev iz Srbije, Turčin Alperen Sengun, Rumun Mihai Maciuca, Poljaci Jeremy Sochan i Aleksander Belcerowski, Estonac Henri Drell, Keye van der Vuurst de Vries iz Nizozemske, Matteo Spagnolo iz Italije i Konstantin Kostadinov iz Bugarske.