Reklama

U FOKUSU:

Preminuo Miroslav Tuđman u Zagrebu

 Miroslav Tuđman, hrvatski političar i sin prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, preminuo je danas u 75. godini.

Tuđman se četiri sedmice borio sa koronavirusom, a nedavno je i bio priključen na respirator u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti "dr. Fran Mihaljević".


Miroslav Tuđman je u politiku ušao 1990. godine kao član Socijaldemokratske partije Hrvatske, a 2002. je osnovao stranku Hrvatski istinski preporod.

Od 2011. godine je pristupio HDZ-u, a obavljao je funkciju zastupnika u Hrvatskom saboru.

Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1970. Iako je, nakon slamanja maspoka, njegov otac postao disident, a ubrzo završio u zatvoru, Miro Tuđman je živio prilično normalnim životom. Od 1972. radio je u Referalnom centru u Zagrebu, poslije 1977. u Zavodu za kulturu Hrvatske, a od 1988. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Doktorsku disertaciju obranio je 1985., četiri godine kasnije, još uvijek u vrijeme socijalizma, postao je osnivač i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije (1989–90), da bi 1998. bio promoviran u rang redovnog profesora. Znanstveno i stručno bavio se teorijom i epistemologijom informacijske znanosti te problemima državne sigurnosti, i autor je oko 200 znanstvenih i stručnih članaka te desetak knjiga.