Reklama

U FOKUSU:

Preminuo glumac Mustafa Nadarević šŸ˜­

 Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teÅ”kom boleŔću u 77. godini. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović (Damir).

Dijagnosticirana mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpuÅ”ten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemioloÅ”ke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. 

Iako je živeo i radio u mnogim gradovima bivÅ”e Jugoslavije, najveći deo života proveo je u Zagrebu.

PozoriÅ”nu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazaliÅ”tu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazaliÅ”ta u tom gradu. Najpre je velike uloge dobio u domaćem pozoriÅ”tu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „PuÅ”ka za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduÅ”evio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski Å”pijun“ DuÅ”ana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazaliÅ”tu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazaliÅ”tu i Narodnom pozoriÅ”tu u Sarajevu.