Reklama

U FOKUSU:

Feđa Isović: Nove epizode LZN su spremne, ekipa je kao "zapeta puška"

 Scenarij za nove epizode popularne humoristične serije "Lud, zbunjen, normalan" su spremne. Kaže to u razgovoru za Klix.ba bh. scenarista Feđa Isović.

Osim što nam je otkrio zdravstveno stanje glavnog protagoniste Mustafe Nadarevića, Isović je govorio i o svojim novim projektima te komentarisao "novo normalno" i stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa.


"Nove epizode sam napisao, spremne su. Ekipa je kao 'zapeta puška', ali mi uglavnom snimamo u zatvorenom, studijskom prostoru, a broj članova ekipe je daleko iznad onoga koji dopušten trenutnim mjerama za zaustavljanje pandemije. Sve su prilike, ništa prije neke oksfordske ili ruske vakcine. Jedino ukoliko nam Aleksandar Vučić ne 'gurne' neku kinesku eksperimentalnu", govori Isović.

Kaže nam da je Mustafa Nadarević kod kuće i da se dobro osjeća.

"On je po žilavosti jako sličan Izetu Fazlinoviću. Niko od nas ne sumnja da će uspješno izaći iz ove bitke. Razgovarali smo nedavno, optimističan je i on, a i ljekari", otkriva Isović.

Vrijeme pandemije koronavirusa unazadilo je sve, pa tako i umjetnike. No, bh. scenarista priznaje kako se to nije mnogo odrazilo na njegov posao.

"Moj posao inače ima jak taj, da tako kažem, 'izolacioni karakter', tako da ne mogu reći kako se puno toga promijenilo. Kao i mnogima, nedostaju mi povremena kafanska druženja i koncerti, ali nije to tako strašna žrtva kako bismo sačuvali zdravstveni sistem koji je na koljenima", smatra Isović.

Smatra kako "novo normalno" treba prihvatiti i pokušati ostati psihički zdrav u ovim okolnostima.

"S druge strane, mislim da ćemo se dogodine vratiti na 'staro normalno'. Vjerujem u nauku, samo nas ona može spasiti. Religiozni ljudi neka se mole, ne može da škodi, ali kao ateista ja sam za što izdašnije ulaganje u obrazovanje i nauku, jer to jedino može da nam pomogne i u ovom, i u svakom drugom izazovu koji čeka čovječanstvo u budućnosti. Optimizam nalazim u dugačkom spisku zaraznih bolesti s kojima se nauka do danas izborila", kaže Isović.

Kada bi mogao jednu stvar u životu promjeniti kako bi nam svima bilo bolje, kaže da bi smanjio utjecaj religijskih zajednica na društveni život.

"Uvođenjem vjerske nastave u javne škole radimo upravo suprotno, pripremamo nove generacije na religijski utjecaj na odluke koje će donositi u privatnom životu, a to će imati utjecaj na cijelo naše društvo u budućnosti. Kada tako veliku sahranu, kakvu je imao svećenik iz Crne Gore, bude imao neki naučnik, to će biti znak da njegujemo prave vrijednosti", smatra Isović.

U Bosni i Hercegovini su, dodaje, političari i svećenici najveće zvijezde.

"U Norveškoj kada umre neki svećenik, jedva da možete naći tu vijest na portalima. A u Finskoj političari rijetko i umiru, jer su uglavnom mlađi od 50 godina. Premijerki je 35. Jedan političar iz SDA nedavno je izjavio kako nijedan ministar ne bi trabao biti mlađi od 50 godina, jer nema dovoljno iskustva. Baš nas oni iskusni dobro vode, svaka čast! Neka nama SDA kadrova tipa Halida Genjca koji skoro 40 godina pr****a u poslaničku klupu", ironičan je Isović.

Mada su zbog pandemije koronavirusa trenutno zaustavljena sva snimanja, Feđa kaže da je to za njega prilika da napiše neke druge projekte na kojima radi.

"Upravo kada nisam bio pritisnut ugovorima napisao sam 'Halimin put', 'Krizu', 'Konak kod Hilmije', 'Ne diraj mi mamu'... Trenutno pišem dvije nove serije, mada to sada izgleda daleko, moram vjerovati da će doći do njihove realizacije. To uvjerenje je glavni motivacijski faktor za rad", optimističan je Isović.