Reklama

U FOKUSU:

VIDEO: Skup u Podgorici: Ne smije biti žica, niti srebrenica

 Učesnici su mahom nosili državne zastave, organizatori se potpisuju kao crnogorske patriotske organizacije.

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici završeno je okupljanje hiljada građana, na skupu koji je počeo u 19 sati, a čiji su organizatori bile, kako su se potpisali, crnogorske patriotske organizacije.

No, kako tvrde podgoričke Vijesti, među organizatorima nije navedeno nijedno imena niti konkretna organizacija koja stoji iza skupa.

Učesnici, kojih je prema procjeni policije bilo oko 50.000, mahom su nosili crnogorske državne zastave, bez stranakih obilježja.

Nešto ranije, crnogorski mediji javili su da je policija evidentirala između šest i sedam hiljada ljudi, koji su u privatnim automobilima i autobusima iz drugih gradova krenuli prema Podgorici.

U gradu je primjetno prisustvo policije u civilu i uniformama.

"Ne damo državu, ne damo Crnu Goru'

Također, policija nije saopštila da li je skup odobren i ko ga je prijavio, no, prije njegovog početka, nova većina, koja je na proteklim izborima porazila vladajuću koaliciju crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, upozoravala je na mogućnost incidenata, te je pozivala policiju na preventivne mjere.

Prema izrečenim parolama, jasno se moglo zaključiti da je skup usmjeren protiv nove vlasti.

Prisutni su uzvikivali „Ne damo državu, ne damo Crnu Goru“, dok se mogla čuti i rečenica:

„Poručimo, niti može biti žica, niti crnih ptica, a kamoli Srebrenica“.

To se odnosilo na nedavne incidente u Pljevljama, gdje je ova poruka užasne sadržine ubačena u prostorije Islamske zajednice u tom gradu.

Uoči večerašnjeg skupa, crnogorski premijer Duško Marković na Twitteru je napisao „Da je vječna Crna Gora“.