Reklama

U FOKUSU:

Bh. građani u Americi ogorčeni, pokrenuli su peticiju

 Kako možemo odati počast žrtvama i preživjelima Srebrenice, dok istovremeno pružamo platformu onima koji trenutno negiraju i opravdavaju drugi genocid?

Bliži se 29. godišnjica genocida počinjenog u Srebrenici 11. jula 1995. godine, a pripreme za manifestacije širom svijeta, kojima će se odati počast žrtvama i njihovim porodicama, privode se kraju.

Bosanskohercegovački građani u Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalno obilježavaju ovu i druge značajne datume za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Ipak, jedna od manifestacija kojom će se prisjetiti žrtava srebreničkog genocida izazvala je veliko nezadovoljstva naše dijaspore. Riječ je o manifestaciji čiji su organizatori Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) i Muzej Holokausta u Illinoisu, a koja će se održati 13. jula 2024. godine.

Ogorčeni građani, okupljeni oko inicijative #JusticeForSrebrenicaNoCompromise, pokrenuli su istoimenu peticiju.

Njihovo saopćenje ovim povodom prenosimo u cijelosti.

- Kako se približavamo 29. godišnjici genocida u Srebrenici, neophodno je da preispitamo naše vrijednosti i našu predanost u odavanju počasti žrtvama i preživjelima genocida u Bosni, te potvrdimo našu nedvosmislenu podršku narodu Palestine.

Dok svi mi kao i svake godine iščekujemo ovaj događaj, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) odlučio je da udruži snage s nekoliko cionističkih organizacija za predstojeću komemoraciju genocida u Srebrenici, zakazanu za 13. juli 2024. godine.

Ove organizacije uključuju: Muzej Holokausta u Illinoisu i Svjetski jevrejski kongres (WJC) - Jevrejski diplomatski korpus. Suorganizator ovog događa je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA).

Šta trebate znati:

WJC i Muzej Holokausta u Illinoisu poznati su po svojoj finansijskoj i diplomatskoj podršci Izraelu kao i aktivnoj podršci izraelskom genocidu nad Palestincima. Odluka da stupimo u saradnju i partnerstvo s negatorima i podržavaocima genocida u Palestini je skandalozna i baca tamnu sjenku na naše sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i predstavlja uvredu za nas koji smo genocid preživjeli.

Uključite se:

Pozivamo vas da apelujete na KBSA i IZBSA da preispitaju svoju odluku da u ovaj događa uključe naprijed navedene organizacije, osiguravajući na taj način da se žrtvama genocida u Srebrenici pruži počast kakvu zaslužuju, te da se ne dozvoli da ovaj dogadjaj posluži kao platforma za nastup onima koji podržavaju zločine i genocid u Palestini.

Potpišite ovu peticiju kako biste pokazali svoju podršku danas, a mi ćemo istu dostaviti KBSA-e i IZBSA-e.

Od oktobra 2023. godine, WJC nije osudio: pritvaranje palestinske djecepreko 37.000 ubijenih i preko 85.000 ranjenih palestinskih civila, uključujući preko 7.000 djece, ali stvarni brojevi su sigurno i mnogo veći, bombardovanje škola ili bolnica; niti blokadu neophodne pomoći i namjerno i ciljano izgladnjivanje koje je IPC zabilježio kao najveće krizno žariste kada je pitanju osiguranje hrane stanovništvu u svijetu.

WJC je jasno stavio do znanja da ne podržava Međunarodni krivični sud, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija, niti Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, u bilo kojim odlukama koje bi počinitelje izraelskih ratnih zločina pozvale na odgovornost i koji su otvoreni protivnici bilo kakvo vrste samoopredjeljenja palestinskog naroda.

O Muzeju Holokausta u Illinoisu:

Iako je Muzej Holokausta u Illinoisu sarađivao s našom zajednicom na raznim izložbama, dokumentujući naše priče, previdjeli su ključnu lekciju iz našeg iskustva: počinioci genocida, bilo pojedinci ili nacije, moraju biti pozvani na odgovornost bez izuzetka. Propust muzeja da pozove na prekid vatre i pozove na odgovornost počinitelja je neprihvatljiv.

O KBSA i IZBSA:

KBSA je ostao vrlo tih tokom genocida u Gazi, iako tvrde da predstavljaju bošnjačku populaciju u Sjevernoj Americi, populaciju koja također uključuje palestinske Bosance i Bošnjake. Uprkos višebrojnim pozivima bosanske zajednice i zahtjevima za dijalogom, KBSA i njegovo rukovodstvo su odlučili isključiti komentare na društvenim mrežama i blokirali članove zajednice koji postavljaju pitanja.

IZBSA nije opravdala zadržati povjerenje naše zajednice jer sarađuju s ovim cionističkim grupama.

Saznajte više:

Brojne ugledne svjetske organizacije i akademici su apelovali za prekid vatre, uključujući: Human Rights WatchInternational Rescue CommitteeDoctors Without BordersSvjetska zdravstvena organizacija (WHO)Amnesty International, Fondacija Nelson Mandela, Jevrejska anticionistička mreža, Jewish Voice for Peace, If Not Now, Genocide WatchInstitut Lemkin, i preko 800 stručnjaka za genocid koji su pozvali na temeljitu istragu ratnih zločina kako bi se spriječio genocid u Palestini od strane Izraela

U martu 2024. godine, specijalni izvjestilac UN-a o situaciji ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji izdao je izvještaj u kojem se navodi da postoji "osnovana sumnja koja upućuje na izvršenje zločina genocida".

Kako možemo odati počast žrtvama i preživjelima Srebrenice, dok istovremeno pružamo platformu onima koji trenutno negiraju i opravdavaju drugi genocid?

Ujedinimo se kako bismo podržali principe pravde i odgovornosti za žrtve i preživjele genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, umjesto da se zadovoljimo praznim sloganima.

Mi koji smo preživjeli strahote genocida u Bosni i Hercegovini, kao i potomci preživjelih Holokausta, organizatori i članovi bosanske dijaspore, čvrsto se držimo principa pravde, odgovornosti, ljudskih prava i solidarnosti, poručili su u saopćenju građani BiH u Sjevernoj Americi.