Reklama

U FOKUSU:

Dijaspora u Australiji želi podići spomen obilježje žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu

 Želimo edukovati naše susjede, ali i političke strukture u Australiji, o onom što se dešavalo u BiH, kazao je počasni konzul BiH Amir Šahinović.

Počasni konzul BiH za Novi Južni Vels, gospodin Amir Šahinović, zajedno je sa ambasadorom BiH u Australiji, gospodinom Kemalom Muftićem, te opštinskim vlastima u Canberri, pokrenuo zajedničku inicijativu za izgradnju spomen-obilježja srebreničkim i svim civilnim žrtvama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Spomenik bi se, kako Šahinović navodi, nalazio u Parku mira u Canberri, gdje mnoge zemlje već imaju izgrađena svoja spomen-obilježja.

- Ideja o izgradnji obilježja je stara godinu dana. Radeći komemoraciju žrtvama Srebrenici u prošlim godinama došao sam do poražavajućeg zaključka, a to je da vrlo mali broj ljudi, ili gotovo nikako, iz australskog političkog i biznis društva i običnih građana, jako malo zna o onom što se dešavalo u BiH, o strašnim zločinima i o genocidu u Srebrenici za vrijeme agresije na BiH. 

Došli smo do ideje da bi trebali kroz različite oblike edukovati naše susjede, komšije, koji žive u Australiji ali i političke strukture u ovoj državi. Iz tog razmišljanja rodila se ideja da se napravi spomen-obilježje u Canberri i u razgovoru sa ambasadorom Muftićem zajedno smo pokrenuli akciju da vidimo način kako mi to možemo uraditi, ističe Šahinović te dodaje kako je ambasador Muftić doprinio i dosta pomogao u početnim koracima ka izgradnji spomen-obilježja.

Šahinović ističe kako se nada da će ova akcija biti završena do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Autor spomenika bi, naime, trebao biti umjetnik skulptor dr. Adis Eliajs Fejzić.

- Prihvatio je poziv da bude dio tima i da radi na idejnom rješenju tog projekta, i nadam se da ćemo za nekoliko sedmica dobiti idejno rješenje. A onda ćemo zajedno sa svim našim Bosancima i Hercegovcima, kroz razgovore, pokušati taj projekat realizovati. On ima dvije faze, prva je idejni projekat i obezbjeđenje određenih dozvola, a druga faza je skupljanje sredstava i izgradnja projekta. Sredstva ćemo, jedna od ideja je, skupljati preko GoFundMe, tako da imamo transparentnu informaciju o tome koliko je novca skupljeno i gdje je potrošen, objašnjava Šahinović.

Da bi se ova ideja realizovala potreban je angažman cijele bosanskohercegovačke zajednice, te je pućen apel javnosti da se uključe svi koji žele i mogu pomoći.

- I nadam se, i ovom prilikom pozivam sve vas da se uključite u ovu akciju. Nakon izbora idejnog rješenja počinjemo raditi na glavnom projektu, a poslije toga bi prolazili kroz određene aplikacije, zahtjeve. Pozivamo arhitekte prostornog planiranja, građevinske inžinjere koji mogu doprinijeti realizaciji ovog projekta, a i svi oni koji žele da se uključe u administrativne poslove svakako su dobrodošli, poručio je počasni konzul BiH za Novi Južni Vels Amir Šahinović.