Reklama

U FOKUSU:

Travnik će biti domaćin 19. Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu

 Svjetsko prvenstvo će se održati na Vlašiću, od 3. do 5. maja 2024. godine, potrvdili su organizatori.

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH), tradicionalno, 19. po redu Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u malom fudbalu/nogometu/futsalu održat će se u Bosni i Hercegovini, na Vlašiću/Travnik, od 3. do 5. maja 2024. godine, odluka je Radne grupe za sport krovne organizacije bh. dijaspore.

Svi mečevi će biti odigrani u subotu, 4. maja 2024. godine, u sportskoj dvorani hotela "Sunce", dok će se žrijebanje odviti u petak, 3. maja 2024. godine, u 18 sati u hotelu "Sunce" na Vlašiću.

Prema riječima predsjednika SSD BiH Hasana Šehovića, sve ekipe će imati obezbijeđen doček na aerodromu u Sarajevu i prevoz do Vlašića na dan 3. maja 2024. godine, pri dolasku, kao i 5. maja 2024. godine, pri odlasku, pod uslovom da ekipa koja bude zahtijevala doček i prevoz, dolazi/odlazi grupno, a ne pojedinačno.

Svjetska prvenstva bh. dijaspore u futsalu su najmasovniji oblik okupljanja mladih iz BiH ili porijeklom iz BiH koji žive u dijaspori. Prvo prvenstvo je bilo organizıvano u Linzu, Austrija, nakon toga održava se svake godine u drugoj zemlji i zasnovano je na principu okupljanja mladih iz 16 država svijeta i po osnovu jedna zemlja jedna ekipa.

Dosadašnja prvenstva su bila organizovana u gradu Linzu u Austriji, trostrukom organizatoru ovog eminentnog takmičenja, zatim Antverpenu u Belgiji, Minhenu u Njemačkoj, Birminghamu u Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Velikoj Kladuši u BiH, u mjestu Bielle u Italiji, a čast da bude domaćin 10. SP pripala je Savezu BiH udruženja u Švedskoj i gradu Vesterasu. Poslije Švedske domaćini su bili Ljubljana i Slovenija, Hobro (Danska), Piacenza (Italija), Rotterdam (Nizozemska), Oslo (Norveška) i dva puta grad Izmir u Turskoj. SP prošle godine održano je u Sarajevu.

Inače, domaćini SP su članice SSD BiH koje organizuju prihvat ekipa, pehare, medalje i nagrade za najuspješnije, a svakako da je uvijek pobjednik Bosna i Hercegovina i ljubav prema domovini.