Reklama

U FOKUSU:

FILM: Svjetla Sarajeva

Ovo je poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjenog Pušenja🚭 pretočilo u pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška.


Sada čitav svijet zna… #FilmSvjetlaSarajeva je dostupan za besplatno online gledanje na YT linku koji smo postvili na kraju ove objave dole.

Višestruko nagrađivani dokumentarni film Svjetla Sarajeva Srđana Perkića o bendu “Zabranjeno pušenje” i kultnoj sarajevskoj dvorani Skenderija u subotu od 19:05 sati [repriza u 23:05] premijerno će biti prikazan u programu Al Jazeere Balkans.

Pola vijeka historije ove dvorane, nadaleko čuvenog hrama muzike i sporta, ispričana iz ugla Seje Sexona (Davor Sučić), vođe i frontmena grupe “Zabranjeno pušenje”, intimna je priča, koja počinje od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjena na koncertu povodom zajedničkog jubileja benda i dvorane, u čijim podrumima su i počeli svoje putovanje.

Film Svjetla Sarajeva vodi nas u hladne zimske noći, kroz jedinstvena, živopisna sarajevska naselja i kvartove te kroz mitove i legende vezane za samu dvoranu, još iz socijalističkog perioda.

Kamere iza scene

Kamera često, bez cenzure, zaviri u intimu backstagea i pripreme njenih članova za svirku, kao i svu napetost i uzbuđenje uoči najvećeg solističkog koncerta benda u dugoj karijeri.

“Uvijek me je interesirao taj fenomen da se bend vidi ne samo na stageu, nego onako na najneposredniji, iskreniji način – kada postoji ta latentna nervoza prije velikog, najvećeg samostalnog koncerta, kroz dešavanja u kombiju ili u kafani, koja je dio našeg identiteta”, rekao je Perkić u ranijem intervjuu.