Reklama

U FOKUSU:

Izložba Adisa Lukača "Tragart"

U galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, u Ponedeljak 18.12.2023.godine u 12:30 sati, biće otvorena izložba akademskog skulptora i slikara Adisa Lukača, pod nazivom "Tragart".

Umjetnik se ovoga puta publici predstavlja sa 40 radova. Riječ je o postavci multimedijalnog karaktera u kojoj su zastupljeni crteži, slike, kolaži i skulpture. 

Izložbu će otvoriti Mrs. Elma Alić Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, koja je uradila i art-koncept izložbe. 

Likovni svijet Adisa Lukača počinje sa upisom u sarajevsku Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Postaje zaljubljenik u kamen zahvaljujući svojim profesorima Stijepi Gavriću i Adisu Fejziću. Diplomirao je i magistrirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a od ove godine i sam je profesor na Odsjeku kiparstva u Srednjoj školi primijenjenih umjetnotosti u Sarajevu. 

"Adis ima trajnu želju da humanizira, oplemenjuje svoje skulpture, slike i crteže, po uzoru na klasične majstore. Njegova djela predstavljaju uglavnom klasičnu interpretaciju ženskog tijela i portreta, gdje prevladava nota uma i duhovnosti. Adisovi radovi ne poznaju pesimizam, nego samo optimizam"- zapisala je povodom izložbe mr. Elma Alić-Šobot.

Adis Lukač je izuzetan umjetnik mlađe generacije koji već  ima realizovane tri skulpture u javnom prostoru, posvećene bh. velikanima : Tvrtko Kotromanić (Tuzla), Mirza Delibašić (Sarajevo) i Ivan Goran Kovačić (Sarajevo). Učesnik je značajnih međunarodnih izložbi i kolonija.

Izložba će biti postavljena do kraja januara 2024.godine. Posjetioci će je moći pogledati svim radnim danima od 9 do15 sati, saopćeno je iz Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.