Reklama

U FOKUSU:

Predstavnici dijaspore BiH se susreli sa ambasadorom Bencunom

 U Austriji živi radi preko 200 hiljada bh. građana, a od toga je njih oko 7,5 % već uzelo austrijsko državljanstvo.

Po završetku ovogodišnjeg mjeseca oktobra, u glavnom gradu Austrije - Beču, na obalama plavog Dunava i uz ozbiljnu muziku, otpočeli su susreti i radni razgovor Nj.E. ambasadora BiH g. Siniše Bencuna i predstavnika Saveza NGOs Austrijsko-bosanskohercegovačkog društva "Zajedno/Gemeinsam", za pjesničko-umjetnička djela, stvaralaštvo, kulturu i izdavaštvo sa sportskim aktivnostima u Beču.

Naime, novonaimenovani ambasador BiH u Beču je svoje prve diplomatsko-radne zadatke otpočeo prijemom i intenzivnim razgovorima sa bh. građanima, našim udruženjima/udrugama i klubovima kako bi imao što jasniju sliku i odredio prioritete sa nevladinim sektorom u Republici Austriji.

Ovdje živi radi preko 200 hiljada bh. građana, a od toga je njih oko 7,5 % već uzelo državljanstvo Austrije, i oko trećina nas je okupljena i organizovana preko nevladinih udruženja u devet pokrajina, a ponajviše u Beču i Donjoj Austriji.

Jučerašnji razgovor su vodili i ispred Saveza "Zajedno/Gemeinsam", u ime Uprave, nazočni bili predsjednik/Obmann Ragib Delić, Dkfm. Ing. i nekadašnji novinar sa svojim saradnicima, Mag. Mugdimom Ćatićem, prvim potpredsjednikom/Vizeobmann, te MBA-Dipl.oec. Zoranom Kalabićem, 2. potpredsjednikom/Vizeobmann, i Dipl. Päedagogin Cilom Mesterne Kuti, aktivistkinjom, a tu je bila i ekipa Yu-Planenet TV-kuće.

Radni sastanak je upriličen povodom imenovanja novih diplomata u našoj Ambasadi i prezentiranja novog plana aktivnosti sa hodogramom predstojećih državnih praznika - 21. i 25. novembra, a svima se dopao prijedlog da napravimo jedno zajedničko obilježavanje 23. i 24. novembra u DKP-odjeljenju Ambasade. Bio bi to poseban prijem pod motoom: Dan(i) otvorenih vrata u novembru 2023. godine, gdje bi naši ugostitelji, uzorni gastronomi i firmaši izložili svoje proizvode i zajedno sa predstavnicima ovdašnje diplomatije upriličili javni otvoreni razgovor i topao prijem sa bh. dijasporom.

- Tu ima dosta uzornih kafedžija, restorana i lokala koji prezentiraju našu domaću i balkansku kuhinju, a uz ka(h)vu nikad jedna "čašica prijateljskog razgovora nije dosta", ističe ovdašnji aktivista i biznismen Mag. Tibor Jugovic.

Da je tako baš tako ističe naš član NVO-Privilega i Uprave, g. Zoran Kajabić, koji veli da će rado biti jedan od sponzora ovih susreta i konkretnog programa a tu su, svakako, vlasnici lokala "Vučko"; XxL-Fam. Čauševic; Cafe-Restoran "Braća Butković", te stari-novootvorena ćevabdžinica kod Ferhatovića, i ostali. Dogovoreno je da se konkretan prijedlog odmah dostavi na uvid Nj.E. ambasadoru BiH, kako bi se pristupilo oglašavanju i upućivanju pozivnica za sve bh. građane i ovdašnje poslovne prijatelje i diplomatski kor u Beču.

Također, iznijeti su prijedlozi da se održe kulturno-muzički programi u martu povodom Dana nezavisnosti/neovisnosti suverene države BiH i međunarodnog dana žena, kao i obilježavanje prvomajskih praznika te u julu obilježavanje međunarodnog dana izbjeglica/prognanika i drugih društveno-kulturnih događanja.

Svakako, bilo je riječi o podupiranju ideje za zvanično podnošenje zahtjeva kod parlamentarnih stranačkih klubova i upućivanje zahtjeva Direkciji Parlamenta Republike Austrije, o iniciranju i zaključivanju duplog/dvojnog državljanstva kao i poboljšanje u priznavanju boljeg statusa za bh. građane, što bi bila nasušna potreba i veliki iskorak kod prijateljske EU-države Austrije.

I za kaj, srdačno smo krenuli sa novim ambasadorom BiH u Beču za ostvarenje novih ciljeva i zbližavanje svih nas, jer tu studiraju mnogi naši studenti, kako u Grazu, Linzu i Beču,..., a od ranije, država BiH i Austrija imaju veliko isprepleteno povijesno-(h)istorijsko naslijeđe i uzorni smo "GastarbeiterInnen", bez komentara.