Reklama

U FOKUSU:

U Pojasu Gaze broj žrtava prešao 8.000

 Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju, 8. oktobra, proglasila "ratno stanje" usred izraelsko-palestinskog sukoba.

U večernjim satima u petak, 27. oktobra, izraelska vojska je krenula u najveći napad na Pojas Gaze do sada. Pokrenuta su masovna bombardovanja, a u palestinskoj enklavi su presječene sve komunikacije. 

U sukobu je ubijeno najmanje 7.326 Palestinaca, uključujući 3.038 djece, 1.709 žena i 397 staraca. S druge strane, u sukobima je poginulo i 1.400 Izraelaca.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

U svom obraćaju narodu Izraela, premijer Benjamin Netanyahu je u jednom dijelu govora citirao specifičan dio Biblije. 

Govoreći o novoj fazi rata, Benjamin Netanyahu je rekao nešto što je izrazito užasno.

"Moraš zapamtiti što ti je Amalek učinio, kaže naša Sveta Biblija", rekao je Netanyahu, misleći na jedan dio hebrejske Biblije. 

"Sada idi i udari Amaleka, potpuno uništi sve što imaju i nemoj ih poštedjeti; ali ubijte i muškarca i ženu, dojenče, vola i ovcu, devu i magarca", piše u trećem stihu petog poglavlja Samuelove knjige. 

Društvene mreže su se apsolutno 'zapalile' poslije ovog govora, a mnogi su rekli kako je ovo poziv na ubistvo još Palestinaca, pa čak i genocid. 

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je nove podatke o žrtvama u Pojasu Gaze. 

Prema njihovom izvještaju, poginulo je 8.005 Palestinaca u sukobu između Izraela i palestinske grupe Hamas. 

Izrael će dozvoliti dramatično povećanje pomoći Gazi u narednim danima, izjavio je zvaničnik ove zemlje u nedelju, dok je pozvao palestinske civile da se upute prema onome što je opisao kao "humanitarnu" zonu na jugu teritorije.

"U narednoj sedmici planirali smo dramatično povećati količinu pomoći koja ide prema Gazi iz Egipta", rekao je pukovnik Elad Goren iz Cogat-a, agencije izraelskog Ministarstva odbrane koja koordinira sa Palestincima.

"Obilježili smo humanitarnu zonu na južnom dijelu Pojasa Gaze u području Khan Younis ... i dalje preporučujemo civilnom stanovništvu koje je evakuisano da se uputi prema ovoj zoni", rekao je medijima tokom online briefinga, prema Reutersu.