Reklama

U FOKUSU:

VIDEO: Ma, semafori netrebaju: Pogledajte kako umjetna inteligencija reguliše saobraćaj!

 Svako jutro i većinu večeri, stotine putnika zarobljeni su na cestama. Razlog? Sve je veći broj automobila na saobraćajnicama, a infrastruktura ih ne može primiti.

Umjetna inteligencija možda ima odgovor na naše probleme sa gužvama u saobraćaju, tvrdi detaljna studija kompanije Nvidia.

Svako jutro i većinu večeri, stotine putnika zarobljeni su na cestama. Razlog? Sve je veći broj automobila na saobraćajnicama, a infrastruktura ih ne može primiti.

Rogers Communications, kanadska telekomunikacijska kompanija, već neko vrijeme gleda na rješavanje zagušenja saobraćaja korištenjem umjetne inteligencije. Kompanija je nedavno na Univerzitetu British Columbia (UBC) postavila pametni saobraćajni sistem povezan s 5G tehnologijom i umjetnom inteligencijom te je uspjela smanjiti saobraćaj i unijeti druga poboljšanja, piše CarBuzz.

Kompjuterski sistem je mogao izračunati "desetke hiljada mogućih scenarija toka prometa" za svakog korisnika ceste i odabrati najbolji mogući u stvarnom vremenu. To je istovremeno smanjilo saobraćaj i emisije štetnih plinova.

Važno je naglasiti i da se poboljšala sigurnost na raskrsnicama. Umjetna inteligencija bi mogla automatski odrediti prioritete hitnih službi, javnog prijevoza i ranjivih učesnika u saobraćaju poput biciklista. Rad semafora također se može odgoditi ili produžiti kako bi se smanjila nervoza vozača i održao nesmetan saobraćaj.

Dodatno, sistem može pružiti izvještavanje u stvarnom vremenu o opasnom ponašanju, poput prebrze vožnje i prolaska kroz crveno svjetlo.

Rubni senzori, pokretani Nvidijinom tehnologijom, mogli bi otkriti saobraćaj i razlikovati pješake i bicikliste od većih vozila. Na osnovu podataka uživo, umjetna inteligencija bi mogla prilagoditi vremena semafora u stvarnom vremenu, čime se poboljšava protok saobraćaja i sigurnost.

Eksperiment je proveden na pet križanja na kampusu Univerziteta British Columbia s gustim pješačkim saobraćajem.

Koristeći platformu Nvidia Jetson, možemo pružiti vrlo precizno i pouzdano rješenje osnovano na neuronskoj mreži koje detektira učesnike u saobraćaju na nadljudskom nivou u svim vremenskim uslovima, rekao je glavni tehnološki direktor NoTraffica Uriel Katz.

Rezultati eksperimenta? Tokom jedne godine vrijeme čekanja za pješake smanjeno je za 2.500 dana, dok se vrijeme čekanja za sve vozače smanjilo za nevjerovatnih 4.700 dana. Okoliš također ima koristi od ove tehnologije jer se procjenjuje da su emisije ugljičnog dioksida smanjene za 75 tona. Iako su kraće vrijeme čekanja i manji promet velike prednosti, poboljšana sigurnost ovog sustava je ipak najvažnija.

Također, General Motors radi na sistemu Car-to-X, odnosno automobilu koji bi mogao komunicirati sa semaforima. Ideja bi bila da vaš auto nikada više ne zaglavi na crvenom svjetlu.

Sistem radi s GM-ovim sofisticiranim sistemom Ultra Cruise i može usporiti ili ubrzati automobil ovisno o semaforima ispred. To bi smanjilo potrošnju goriva, uštedilo vrijeme i opustilo vozača.