Reklama

U FOKUSU:

PITATE SE: Zašto je TikTok problem? Zašto je optužen!?

 Vlade u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, na Novom Zelandu i širom Evrope zabranile su korištenje TikToka na službenim telefonima.

TikTok je optužen da promovira besmislene videosnimke zapadnoj djeci kako bi gubila vrijeme, za razliku od korisnog obrazovnog sadržaja koji se nudi na njegovoj kineskoj aplikaciji Douyin (EPA)

Zapadne vlade ljute su na TikTok. Kineska aplikacija koju vole tinejdžeri širom svijeta izložena je kritikama da “omogućava špijuniranje, ne štiti lične podatke i da čak kvari mladež”.

Vlade u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, na Novom Zelandu i širom Evrope odlučile su posljednjih mjeseci zabraniti korištenje TikToka na službenim telefonima. Ako bude kako traže ‘jastrebovi’, moguća su i strožija ograničenja. Bijela kuća zatražila je od kineske matične kuće ByteDance da proda TikTok ili će aplikacija u SAD-u biti potpuno zabranjena.

No, jesu li te kritike opravdane? Sigurnosni dužnosnici ne govore mnogo o tome zašto su protiv TikToka. To je, možda, zbog osjetljivosti pitanja koja se odnose na nacionalnu sigurnost ili je jednostavno znak da su sve to samo neutemeljene prazne priče, piše Politico u svojoj najnovijoj analizi, koju prenosi Hina.

Glavni izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew odgovarao je u četvrtak na pitanja američkih kongresnika o tome.

Glavne kritike upućene TikToku:

1. Pristup Kine podacima s TikToka

Možda najveću zabrinutost izaziva potencijalni pristup Kineske vlade podacima milionima korisnika TikToka.

Zapadni sigurnosni dužnosnici upozoravaju da bi ByteDance mogao biti podložan kineskim zakonima o nacionalnoj sigurnosti, posebno zakonu iz 2017. koji nalaže kineskim preduzećima da „podržavaju, pomažu i sarađuju” s nacionalnom obavještajnom zajednicom. Zakon daje slobodne ruke kineskim obavještajnim agencijama, ističu dužnosnici.

Podatke korisnika TikToka mogu koristiti i stotine kineskih inženjera i zaposlenika TikToka, od kojih neki mogu raditi za državu, kažu zapadni dužnosnici.

U decembru 2022. neki zaposlenici ByteDancea u Kini i SAD-u ciljali su novinare zapadnih medija koji su koristili aplikaciju (i kasnije dobili otkaz).

Evropske institucije zabranile su prošli mjesec svojim zaposlenicima da imaju TikTok na službenim telefonima. U internom meilu poslanom zaposlenicima Evropskog nadzornika za zaštitu podataka, koji je Politico dobio na uvid, objašnjeno je da se time želi „smanjiti izloženost Komisije kibernetičkim napadima jer ta aplikacija prikuplja toliko podataka o mobilnim uređajima koji bi se mogli iskoristiti za napad na Komisiju.”

Irska komisija za zaštitu podataka, glavni regulator EU-a za to pitanje, trebala bi idućih mjeseci odlučiti je li TikTok nezakonito prebacivao podatke o evropskim korisnicima u Kinu.

Oni koji su sumnjičavi u pogledu sigurnosnih optužbi ističu da bi Kineska vlada jednostavno mogla kupiti velike količine korisničkih podataka od slabo reguliranih posrednika. Američki društveni mediji poput Twittera imali su, također, problema sa zaštitom korisničkih podataka od radoznalih očiju stranih vlada, ističu.

TikTok tvrdi da nikada nije dao podatke Kineskoj vladi i da bi to odbio ako ih zatraži. ByteDance je registriran na Kajmanskim otocima što bi ga, tvrdi TikTok, zaštitilo od zakonskih obaveza da pomaže kineskim agencijama. Dvadeset posto dionica ByteDancea drže njegovi osnivači i kineski investitori, 60 posto globalni investitori, a 20 posto zaposlenici.

Kompanija je objavila dva plana za zaštitu podataka.

U SAD-u, projekt Teksas je 1,5 milijardi američkih dolara vrijedan plan izgradnje zida između američke podružnice i njenih kineskih vlasnika. Evropska verzija vrijedna 1,2 milijarde eura, projekt Djetelina, prebacio bi većinu TikTokovih evropskih podataka na servere u Evropi.

No, glavni evropski lobist TikToka Theo Bertram rekao je u martu da bi „praktično bilo izuzetno teško” posve zaustaviti prenošenje evropskih podataka u Kinu.

2. Ulazna vrata za kineske špijune

Ako kineske agencije ne mogu pristupiti TikToku legalno, mogu ući na stražnja vrata, tvrde zapadni dužnosnici. Kineski kibernetički špijuni spadaju među najbolje na svijetu, a njihov posao je lakši ako se baze podataka i digitalna infrastruktura nalaze na njihovoj teritoriji.

Nizozemske obavještajne agencije savjetovale su vladinim dužnosnicima da deinstaliraju aplikacije iz zemalja koje vode „ofenzivne kibernetičke programe” protiv Nizozemske, uključujući Kinu, ali i Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju.

Kritičari argumenta koji se temelji na kibernetičkoj špijunaži podsjećaju na istraživanje građanskog laboratorija Univerziteta iz Toronta iz 2021, koje je utvrdilo da ta aplikacija ne pokazuje „otvoreno maliciozno ponašanje” koje bi se očekivalo od jedne špijunske aplikacije. No, direktor laboratorija rekao je da istraživači nisu imali informacije o tome šta se događa s TikTokovim podacima koji se čuvaju u Kini.

TikTokovi projekti Teksas i Djetelina uključuju korake za ublažavanje bojazni od kibernetičke špijunaže kao i za legalni pristup podacima.

Plan za EU dao bi evropskom sigurnosnom tijelu (koje tek treba odrediti) ovlast da provjerava politike koje se odnose na kibernetičku sigurnost i kontrolu podataka i ograniči pristup nekim zaposlenicima. Bertram je rekao da bi ta agencija mogla komunicirati s evropskim sigurnosnim agencijama i regulatorima „bez miješanja TikToka, kako bi se uvjerili da se ništa ne skriva.”

Bertram je, također, rekao da kompanija želi zaposliti još inženjera izvan Kine.

3. Pravo na privatnost

Kritičari TikToka optužuju aplikaciju da masovno prikuplja podatke, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje građani nemaju zaštićena opća prava na privatnost na saveznoj razini.

U jurisdikcijama koje imaju stroge zakone o zaštiti privatnosti TikTok je suočen s čestim optužbama da ih ne poštuje.

Kompanija se istražuje u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi zbog toga kako obrađuje podatke maloljetnih korisnika. Regulatori u Nizozemskoj, Italiji i Francuskoj, također, istražuju njegove prakse kad je riječ o zaštiti prava na privatnost u vezi s personaliziranim oglašavanjem i zbog toga što ne ograničava pristup djece svojoj platformi.

TikTok je odbacio optužbe iznesene u nekim izvještajima, tvrdeći da američke tehnološke kompanije prikupljaju jednako veliku količinu podataka. Meta, Amazon i drugi su, također, dobili velike kazne zbog kršenja prava na privatnost evropskih građana.

4. Psihološke operacije

Možda najozbiljnija optužba, a svakako zakonski najsvježija, odnosi se na to da je TikTok dio sveopće kineske civilizacijske borbe protiv Zapada. Njegova uloga je da širi dezinformacije i zatupljujući sadržaj među mladim zapadnjacima, sijući podjele i apatiju.

Direktor Američke nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Paul Nakasone upozorio je ovaj mjesec da bi kineska kontrola TikTokova algoritma mogla omogućiti vladi da provodi operacije širenja utjecaja među zapadnom populacijom. TikTok tvrdi da ima oko 300 miliona aktivnih korisnika u Evropi i SAD-u. Aplikacija je 2022. bila najviše skidana s interneta.

Godine 2019. pojavili su se izvještaji koji su sugerirali da TikTok cenzurira pro-LGBTQ sadržaj i videosnimke koje spominju pekinški Trg Tiananmen. ByteDance je, također, optužen da promoviše besmislene videosnimke zapadnoj djeci kako bi gubila vrijeme, za razliku od korisnog obrazovnog sadržaja koji se nudi na njegovoj kineskoj aplikaciji Douyin.

Osim optužbi za namjerne „operacije širenja utjecaja”, TikTok je kritiziran i zbog toga što ne štiti djecu od ovisnosti o svojoj aplikaciji, od opasnih viralnih izazova te dezinformacija.

Francuski regulator rekao je prošle sedmice da je aplikacija još u „veoma ranim fazama” kontrole sadržaja. U sjedište TikToka u Italiji ove je sedmice upao Regulator za zaštitu podataka uz pomoć italijanske policije kako bi istražio kako kompanija štiti djecu od viralnih izazova.

Istraživači građanskog laboratorija rekli su da TikTok ne provodi otvorenu cenzuru.

Drugi kritičari tog argumenta istaknuli su da strane vlade manipuliraju i zapadnjačkim platformama, kao što je bila ruska kampanja na Facebooku kojom se željelo utjecati na američke izbore 2016. godine.

TikTok tvrdi da je od 2019. prilagodio kontrolu sadržaja i da redovno objavljuje izvještaje o transparentnosti o tome što je uklonio. Kompanija se, također, hvali „centrom za transparentnost” koji je otvorila u SAD-u u julu 2020. i drugim u Irskoj 2022.

Također ističe da će poštovati nova pravila EU-a o kontroli sadržaja, Akt o digitalnim uslugama, koja će tražiti od platformi da regulatorima i naučnicima omoguće pristup njihovim algoritmima i podacima.