Reklama

U FOKUSU:

Evo je kočnica napredak BiH na evropskom i NATO putu! Upućeno pismo Schmidtu i međunarodnim zvaničnicima..

 U studiji koju je pripremila Pangea mreža navedene su oblasti kojima je potrebno poboljšanje i zahtjevi upućeni visokom predstavniku u BiH.

Njemačko-bosanskohercegovačka mreža za ekonomiju, obrazovanje i akademiju Pangea uputila je niz zahtjeva prema visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Kako navode u pismu koje potpisuje predsjednik Pangee Ahmed Spahić, dolaskom Christiana Schmidta kao visokog predstavnika međunarodne zajednice politički procesi u Bosni i Hercegovini su se značajno dinamizirali.

NAJOPASNIJA KRIZA

- Christian Schmidt je u svojoj funkciji visokog predstavnika u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine donio dalekosežne promjene izbornog zakona i ustava entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koristeći svoj bonske ovlasti. Više od tri mjeseca kasnije, međutim, svima je jasno da njegova intervencija nije riješila pitanje relevantnih sudskih presuda Evropskog suda za ljudska prava niti uspostavila stabilan sistem formiranja vlasti, piše u pismu.

Dodaju da je uz to "Bosna i Hercegovina u jednoj od najopasnijih kriza od kraja rata 1995. godine". Tome je mnogo "pomogao" Milorad Dodik.

- Nekada miljenik međunarodne zajednice, danas je jedan od najradikalnijih i najopasnijih političara u Evropi, koji potpiruje nacionalističke, šovinističke i separatističke snage unutar entiteta Republika Srpska. 

U sklopu neustavne proslave dana entiteta  RS 9. januara 2023. godine, koja se održava već nekoliko godina uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik otišao je korak dalje i odlikovao Vladimira Putina najvišim ordenom zasluga RS-a. Dodik je tokom proslave ovu nagradu pojačao izjavom da je "Putin bi morao da dodeljuje takvu nagradu svake godine". Ponovio je i izjavu da će jednog dana "svi Srbi morati da žive u jednoj državi". 

Ova nacionalistička retorika mora biti sankcionisana sa najvećom oštrinom, inače će Bosna i Hercegovina neminovno kliziti u novi sukob, ističe Spahić.

U studiji koju su pripremili navedeno je sedam oblasti koje trenutno koče napredak države i bh. društva na evropskom i NATO putu.

Na listi zahtjeva se nalaze: sankcionisanje protuustavnog djelovanja, podizanje izbornog cenzusa sa 3 na 5 posto, objedinjavanje lokalnih i općih izbora, uvođenje iseljeništva/dijaspore kao zasebne izborne jedinice u Izbornom zakonu, balansiranje Vijeća naroda u Republici Srpskoj sa Domom naroda u Federaciji BiH, izmjene zakona o Vijeću ministara BiH, principi za uređenje i zakonsko normiranje državne imovine.

Studija i pismo su upućeni na sljedeće adrese:

 ambasadori država članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) - Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Egipta, Srbije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Japana, Jordan, Luksemburg, Malezija, Maroko, Holandija, Sjeverna Makedonija, Norveška, Oman, Pakistan, Poljska, Portugal, Rumunija, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države

- članovi Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga,

- članovi Odbora za pitanja Evropske unije njemačkog Bundestaga,

- članovi evropskih komiteta saveznih pokrajina Baden-Württemberg, Bavarska, Hesen, Donja Saksonija, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Rajna-Falačka,

- fondacije, think tankovi, nevladine organizacije i udruženja iz oblasti Evropske unije, širenja EU, zapadnog Balkana, vanjske i sigurnosne politike.

POTREBNI KORACI

Iz Pangee su poručili da se nadaju da će primaoci ovo pismo shvatiti ozbiljno, te poduzeti potrebne korake kako bi osigurali da Njemačka učini još više na promociji interesa Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.