Reklama

U FOKUSU:

Historijska promjena u fudbalu: Uveden FAIR-PLAY bijeli karton!

 Navikli smo da sudije pokazuju žute i crvene kartone, sve češće se priča o "narandžastom" kada se pominju nova pravila, a sada smo vidjeli i bijeli karton!

Sudija ga je pokazao na utakmici ženskih timova Benfike i Sportinga prethodne subote, što je prvi put u historiji profesionalnog fudbala da je arbitar upotrebio karton bijele boje.

A, čemu služi bijeli karton? Bijeli karton se dodjeljuje sada zbog fair-play poteza, što je tek iznenadilo gledaoce na tribinama lisabonskog derbija.

Prve bijele kartone u historiji fudbala nisu dobile fudbalerke, nego članovi medicinskih timova Benfike i Sportinga. Benfika je vodila 3:0, a jednoj fudbalerki je u tom trenutku bila neophodna pomoć. Obje medicinske ekipe su ušle na teren kako bi joj pomogle, a poslije uspješne akcije - arbitar je iz džepa izvadio bijeli karton i pokazao ga. Veliki broj navijača na je bio zbunjen, ako nisu pratili promjene pravila u Portugalu gdje FIFA "isprobava" ovo pravilo.

Nije dugo trebalo da se vijest o "bijelom kartonu" rasprostrani društvenim mrežama, a dok jedni odobravaju ovakvu ideju - drugi se čude da li je zaista neophodno fair-play potez nagraditi kartonom koji ništa ne mijenja?

Podsjetimo, prethodno je u Italiji bio uveden "zeleni karton" sa istom namjenom, ali ideja nije zaživjela, piše Mondo.