Reklama

U FOKUSU:

U Stuttgartu obilježen Dan državnosti BiH

 U organizaciji KUD-a "Mladi biseri", u Stuttgartu, glavnom gradu njemačke pokrajine Baden-Württemberg, u subotu, 12. novembra 2022. godine održana je manifestacija "Domovini s ljubavlju".

    Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojom je obilježen ovaj važan datum iz historije naše države i godišnjica obnove njene državnosti.

Manifestacija je održana u dupke punoj dvorani Turn und Versammlungshalle, u Degerlochu, pred više od 700 prisutnih posjetilaca.

Sat vremena prije početka manifestacije "Domovini s ljubavlju", u popularnoj Turn und Versammlungshalle, nije bilo mjesta ni za stajanje. Ispred ulaza ostalo je više od 250 posjetilaca.

 Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljen programom domaćina članica i članova KUD-a "Mladi biseri" koji su oduševili/e svojim nastupima i koreografijama, posebno koreografijama "Agina kći", "Crna trava" i "Ibarski Kolašin".

"Mladi biseri" i njihova koreografkinja Slavica Jokić su za svoje nastupe nagrađeni burnim aplauzima prisutnih.

U zabavnom dijelu programa prisutne su zabavljali popularni Asim Bajrić i Amir Tutić, a manifestaciju je moderirala Sara Glasić.

- Od osnivanja KUD-a "Mladi biseri", svake godine, tradicionalno organizujemo dvije manifestacije povodom dva velika praznika Bosne i Hercegovine: 25. novembra - Dana državnosti BiH i 1. marta

 - Dana nezavisnosti naše domovine. Svi smo posebno uzbuđeni u novembru kada uz Dan državnosti obilježavamo i naš rođendan. Izuzetno sam sretan zbog velikog interesa i posjećenosti večerašnje manifestacije. 

Naš cilj i jeste da se vidimo, družimo i progovorimo koju o našoj domovini Bosni i Hercegovini o kojoj trebamo i moramo misliti gdje god u svijetu živjeli. Svim prisutnima i svima koji našu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom čestitam 25. novembar, dan obnove njene državnosti, rekao je Sead Selmanović, predsjednik KUD-a "Mladi biseri", u svom pozdravnom obraćanju prisutnima.

Manifestaciji "Domovini s ljubavlju" prisustvovali su i predstavnici Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu, predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH, predstavnici Saveza dopunskih škola BiH i predstavnici još desetak bh. asocijacija iz Baden-Württemberga.

Dio atmosfere sa manifestacije u Stuttgartu, specijalno za Oslobođenje, donosimo i na našim fotografijama.