Reklama

U FOKUSU:

Veliki uspjeh Tuzlanke Dunje Aksentijević

 Dunja Aksentijević (Ricciarelli) jedna je od šestero đaka iz BiH koji su 1999. dobili stipendiju za jednogodišnje školovanje na privatnim školama širom Velike Britanije.

Dunja Aksentijević Ricciarelli, istraživačica na William Harvey institutu u Londonu, izabrana je u Odbor prestižnog Britanskog društva za kardiovaskularna istraživanja (BSCR).

Riječ je o nacionalnom forumu za diskusiju o aktuelnim pitanjima u istraživanju kardiovaskularnih bolesti. Poslovima BSCR-a upravlja izabrani odbor kliničkih i nekliničkih kardiovaskularnih naučnika, čija je misija da promoviše naučnu razmjenu i umrežavanje kardiovaskularnih naučnika u svim fazama karijere.

Ovu vijest na svojoj Facebook stranici podijelio je Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

- Uspješna nominacija i izbor uslijedili su nakon sastanka BSCR-a, gdje je dr. Aksentijević pozvana da održi predavanje na temu "Intracelularna elevacija natrijuma i metaboličko remodeliranje u srčanoj hipertrofiji", pojasnio je Čustović.

Inače, Dunja Aksentijević rodnu Tuzlu napustila je 1999. godine kao petnaestogodišnjakinja. Jedna je od šestero đaka iz Bosne i Hercegovine koji su tada dobili stipendiju George Soros Open Society Institute New York za jednogodišnje školovanje na privatnim školama širom Velike Britanije, gdje je i ostala. Radila je kao profesorica na Queen Mary Univerzitetu i istraživačica na King‘s Collegeu u Londonu.

U razgovoru za naš portal (2020.) Aksentijević je pričala o životu na Otoku, obrazovanju, stručnom usavršavanju i istraživanjima koja obavlja.

Dunjinom bogatom CV-u može se pripisati i angažman u BH Futures Foundation.

- Dunja je nevjerovatna osoba koja aktivno sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom prenoseći svoje znanje. Također je aktivni saradnik Bosnia & Herzegovina Futures Foundation. Dunja, čestitam na još jednom ostvarenju. Vjerujem da su svi Bosanci i Hercegovci ponosni na tebe, poručio je Edhem Eddie Čustović.

Podsjećamo, BH Futures Foundation je fondacija osnovana 2015. godine s vizijom kreiranja prilika za mlade u BiH te jačanja mladih lidera i njihovih kompetencija.