Reklama

U FOKUSU:

U Njemačkoj Od 2023. godine velike promjene za milione vozača

 Oko deset miliona vlasnika vozila mora očekivati svrstavanje u viši razred. Nižu brojku može očekivati oko 5,5 milouna vozača.

Od 2023. milioni vozača morat će se prilagoditi promjeni osiguranja od odgovornosti. Kako je izvijestilo Opće udruženje njemačke industrije osiguranja (GDV), regionalni razredi se prilagođavaju u mnogim područjima registracije.

Općenito, što je bolja klasifikacija u odgovarajućem regionalnom razredu, to je jeftinija premija osiguranja vozača. Međutim, i drugi čimbenici određuju visinu premije osiguranja.

Prema tome, oko deset miliona vlasnika mora očekivati svrstavanje u viši razred. Nižu brojku može očekivati oko 5,5 milouna vozača. Prema najavi, uskoro će se primjenjivati viši razred u ukupno 101 upisnom okrugu. Za preostala 244 okruga u Njemačkoj, međutim, razred bi trebao ostati isti. Pogođeno je više od 26 miliona vozača.

Preklasifikacija područnih razreda uzrokuje mnoge promjene u osiguranju od automobilske odgovornosti. GDV je odgovoran za podjelu područnih razreda, što se događa jednom godišnje.

“Regionalni razredi odražavaju bilancu štete otprilike 400 njemačkih registracijskih okruga i GDV ih izračunava jednom godišnje. Nije presudno gdje je šteta nastala, već u kojoj registraciji ima prebivalište”, kažu u udruženju tim povodom.

“Brandenburg, Schleswig-Holstein, Donja Saska i Mecklenburg-Zapadno Pomorje postižu posebno dobre bilance šteta u osiguranju od automobilske odgovornosti: ovdje vozači uzrokuju manje skupe štete od nacionalnog prosjeka”, naglašava Jörg Asmussen, generalni direktor GDV-a, a prenosi Fenix magazin.