Reklama

U FOKUSU:

Golovima Pjanića i Džeke za pobjedu protiv Finske

 Fudbalska reprezentacija BiH u fantastičnoj utakmici s Finskom upisala je pobjedu 3:2 i tako zabetonirala prvu poziciju u grupi B u 4. kolu kvalifikacija Lige nacija.

Već u 3. minuti Zmajevi su poveli penalom Miralema Pjanića, a vrlo brzo uslijedio je šok. Finci su izjednačili i za samo nekoliko minuta ponovo zatresli mreži Ibrahima Šehića.

U 23. minuti dobra šansa za BiH. Džeko je spustio loptu do Menala, ali je on slabo šutirao. U 29. minuti dolazimo do 2:2. Pjanić šalje majstorski loptu za Džeku, koji izlazi sam na golmana i u svom stilu pogađa. Pomoćni sudija signalizirao je ofsajd, no nakon VAR intervencije ustanovljeno je da je sve bilo čisto.

Sjajan meč u Zenici se nastavio, no do odlaska na odmor mreže se više nisu tresle. Na poluvremenu selektor Ivaylo Petev pravi dvostruku izmjenu, pa ubacuje Hadžiahmetovića i Miličevića umjesto Duljevića i Prcića.

Kao i na početku meča, Zmajevi dobro kreću u drugo poluvrijeme, a u 58. minuti stigao je i pogodak za novi preokret. Sjajno je najbolji bh. nogometaš pogodio, no samo nekoliko minuta ranije imali smo mnogo sreće jer je Pukki promašio zicer.

U 64. minuti stopostotna šansa za Fince, sam je ostao Niskanen i samo je nekim čudom uspio da promaši okvir gola.

U ostatku meča bazirali smo se na kontre i bilo ih je, a iz jedne takve malo je nedostajalo da Džeko postigne novi gol, ali je u 76. minuti Hradecky uspio da odbrani njegov udarac sa nekoliko metara. Finci su potom intenzivno napadali kako se bližio kraj meča, branili smo se svim silama, bio je očigledan i umor kod većine naših reprezentativaca, ali su izdržali sve napore i na kraju slavili pobjedu.

Inače, moramo naglasiti da je Džeko postao rekorder kao najstariji igrač koji je postigao gol u dresu BiH. Taj rekord držao je Emir Spahić koji je dao dva gola protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija za SP 2018. godine sa 36 godina i 19 dana.

Zmajevi će narednu utakmicu igrati 23. septembra u Zenici protiv Crne Gore i to će biti okršaj za prvo mjesto i plasman u A ligu Lige nacija.