Reklama

U FOKUSU:

Sydney obilježio 30. godišnjicu Armije Republike Bosne i Hercegovine

Organizatori programa su Vijeće bosanske zajednice NJV i ABHCA organizacija.
Bosanci i Hercegovci u Sydneyu obilježili su 30. godišnjicu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Organizatori događaja bili su Vijeće bosanske zajednice Novi Južni Vels i ABHCA organizacija, a kako ovaj datum pada u vrijeme mjeseca ramazana za posjetioce postače organizovan je i zajednički iftar.

Manifestacija je započeta intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom i Australije, da bi potom voditelj programa pozvao prisutne da odaju počast poginulim braniteljima i svima koji su uložili svoje živote u odbrani domovine Bosne i Hercegovine.

U ime organizatora prisutnima se obratio Safet Alispahić, predsjednik Vijeća bosanske zajednica NJV, a putem video linka javio se i Vahid Karavelić, general Armije RBiH, ratni komandant 1. korpusa.

Učešće u programu je uzela i Ajla Fajić, djevojčica porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja živi u Australiji i pohađa Bosansku etničku školu Sydney.

Pred sam kraj manifestacije prisutnima se obratio Nj.E. Amir Šahinović, počasni konzul BiH za Novi Južni Vels, a nakon njegovog govora i ilahije "Da li je Bosna od Dženneta dio" u izvedbi Dženite Čengić Karup, govori gostiju završeni su obraćanjem Nj.E. Kemala Muftića, ambasadora BiH u Australiji.