Reklama

U FOKUSU:

"Mačka kojoj nisam dala ime" nominovana je za najbolju knjigu u američkoj državi New Yersey.

 Profesorica Amra Šabić El-Rayess napisala je knjigu o ratu u BiH, koja niže značajne uspjehe. Knjiga "Mačka kojoj nisam dala ime" ("The cat I never named"), profesorice na Univerzitetu Columbia Amre Šabić El-Rayess, nominovana je za najbolju knjigu po izboru tinejdžera u američkoj državi New Yersey.



Riječ je o kategoriji koja obuhvata najbolje knjige u segmentu istinitih priča za učenike od 6. do 12. razreda, tačnije do kraja srednje škole.

Ovu vijest profesorica Šabić El-Rayess podijelila je na svom Facebook nalogu.

- Autentične priče su iskrene i pisane srcem, i ništa mi nije draže da to i mladi prepoznaju. Nije je bilo lako pisati, vrlo često i kroz suze, ponekad ne spavajući cijelu noć nakon rada danima... 

Hvala im velika na divnoj nominaciji jer je moja jedina želja bila da ova priča bude izvor znanja i edukacije za mirniju i stabilniju budućnost širom svijeta. Rušenje mržne pozitivnom energijom i obrazovanjem je moj životni cilj, poručila je Amra Šabić El-Rayess.

Amra Šabić El-Rayess je predana aktivistica bosanskohercegovačke zajednice u Sjevernoj Americi, uspješna pedagogica, nagrađivana autorica. Svoju bogatu biografiju koja je do sada podrazumijevala angažman na Columbia Univerzitetu, Goldman Sachsu, Deutsche Bank, UNDP-u, IFES-u, IMC-u, OSCE-u, UNICEF-u i drugim renomiranim institucijama, prošle godine je obogatila i titulom predsjednice Aoscijacije svih diplomaca Univerziteta Brown. 

Također je izabrana i za globalnu ambasadoricu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA). Njena knjiga "Mačka kojoj nikad nisam dala ime" ("The cat I never named") o ratu u Bosni i Hercegovini ostvarila je značajne uspjehe, a Šabić El-Rayess je najavila i novu knjigu "Tri ljeta", koja se u Sjedinjenim Američkim Državama očekuje 2023. godine.